Novice

Obetavna vizija Škodinih bodočih modelov

Koncept Škoda Vision RS predstavlja vpogled v prihodnost športnih modelov uspešne češke znamke.

Škoda je odstrla tančico s svojega hibridnega koncepta Vision RS, ki so ga postavili ob bok novemu modelu Kodiaq RS. Konceptna študija naj bi prikazovala smernice modelov RS v prihodnosti, verjetno pa se bodo po njih zgledovali tudi pri oblikovanju ostalih modelov kompaktnega razreda. Mere koncepta (dolžina 4,356 m, širina 1,810 m, višina 1,431 m) ga ob medosni razdalji 2,65 m uvrščajo na mesto rahlo povečanega modela Rapid. Prostornina prtljažnika je 430 l, kar naj bi zadostovalo potrebam štirih potnikov, potniška kabina pa bo v proizvodni različici najverjetneje prirejena za prevoz petih oseb.

Pri oblikovanju zunanjosti so Škodini oblikovalci povzeli kar nekaj potez, ki jih drugače vidimo v svetu avtomobilističnih dirk. Novo zasnovana mreža hladilnika poudari agresiven videz prednjega dela. Ta se nadaljuje preko poudarjenih bočnih linij in izteka v kompaktnem videzu zadka, ki ga zaključujeta zadnji spojler in difuzor iz ogljikovih vlaken. Stranska okna, ki na prvi pogled delujejo kot celota, in skoraj neopazne kljuke na vratih pa poskrbijo za dinamičen videz s pridihom praktičnosti, ki ga dopolnjujejo 20-palčna aluminijasta platišča, oblikovana z namenom zmanjšanja upora. Notranjost sestavljajo športni sedeži, za podajanje informacij pa je na sredini nameščen velik zaslon. Prostor med sprednjima sedežema zapolnjuje konzola, izdelana v celoti iz ogljikovih vlaken, vanjo je vgrajena minimalistična prestavna ročica, s pomočjo katere upravljamo delovanje menjalnika DSG.

Pogonski del predstavljata 1,5-litrski TSI bencinski motor s 110 kW (150 KM) in električni motor s 75 kW, ki skupno ponujata 180 kW (245 KM) moči. Za pospešek iz mirovanja do 100 km/h potrebuje 7,1 s in doseže končno hitrost 210 km/h. Škodini inženirji so vgradili baterijo kapacitete 13 kWh, ki omogoča brezemisijski doseg do 70 km. Po podatkih proizvajalca pa naj emisije CO2 ne bi presegale 33 g na kilometer. Baterijo lahko na domači polnilni postaji napolnimo v dveh urah in pol, seveda pa polnjenje poteka tudi med vožnjo z bencinskim motorjem.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Škoda. Foto: Škoda, Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Obetavna vizija Škodinih bodočih modelov"


radar
5 leta 6 meseci nazaj

Če se bo ohranilo večji del zunanje oblike, bo to 1. Škoda po zelo dolgem času, za katero lahko rečem – bravo.

xxl
5 leta 6 meseci nazaj

SEAT, uči se.

 
Mercedes-AMG A35 4Matic prihaja s številno konjenico
BMW-jev električno gnani SUV