Novice

Škoda Vision RS Concept s priključno-hibridnim pogonom

S konceptnim Vision RS Čehi napovedujejo večje spremembe na področju zasnove pogonskega sklopa, namenjenega njihovim prihajajočim visokozmogljivim modelom družine RS.

Škoda pri tem poudarja, da s takšno zasnovo pogona združujejo izredno učinkovitost in športne zmogljivosti na najvišjem nivoju.

Osnova pogonskega sklopa je po novem 1,5-litrski turbobencinski štirivaljnik TSI s sistemom aktivnega izklapljanja valjev ACT in največ 150 KM. Zraven ima primaknjen 102-»konjski« elektromotor, ki energijo črpa iz 13-kilovaturne litij-ionske baterije. Skupna sistemska moč znaša pri tem 245 konjskih moči, kar naj bi v primeru konceptnega modela zadostovalo za največjo hitrost 209 km/h in 7,1-sekundni pospešek od 0 do 100 km/h.

Škoda napoveduje, da bo moč 13-kilovaturno baterijo napolniti v poltretji uri, a je jasno, da lahko ta podatek velja samo za pospešeno 6,6-kilovatno polnjenje. Na domači enofazni vtičnici bo treba še vedno računati na okoli osem ur.

Ena polnitev baterije naj bi zadoščala za do 70 kilometrov poti (NEDC), standardna emisija CO2 pa znaša, enako po optimističnem protokolu NEDC, skromnih 33 gramov na prevoženi kilometer. Ob tem se zdi, da Škoda za serijske modele (po postopku WLTP) cilja na emisijo pod 50 g/km, s čimer bi se uvrščali med modele s t.i. ultra nizko emisijo CO2.

Poleg pogonskega sklopa naj bi koncept služil tudi predstavitvi njihovega novega kompaktnega modela, ki naj bi ugledal luč serijske proizvodnje prihodnje leto. Pri tem so zvito in skrivnostno namignili, da se bo ta morda imenoval Rapid, ni pa nujno.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai i30 Fastback N od Rima do Pariza v samo 8:18.49?
Porsche predstavil dirkalnik 935 Clubsport