Novice

Škoda želi med prodajno najuspešnejšo evropsko peterico

Z novo strategijo “Next Level – Škoda Strategy 2030” je družba Škoda Auto začrtala aktivnosti za naslednje desetletje na področjih internacionalizacije, elektrifikacije in digitalizacije.

Nova korporativna strategija Škode naj bi temeljila na na uspehih prejšnje Strategije 2025; vizijo podjetja so zapisali kot: “We will help the world live smarter” (Pomagali bomo svetu živeti pametneje), poslanstvo pa z besedami: “Modern accessible mobility with everything you need and surprises you love” (Sodobna dostopna mobilnost z vsem, kar potrebujete, in presenečenji, ki jih imate radi). Škoda hkrati ostaja pri preverjeno dobro sprejetih vrednostah: “simplifying”, “human” in “surprising” (enostavno, človeško in presenetljivo).


Thomas Schäfer, predsednik uprave družbe Škoda Auto: “Z našo novo strategijo “Next Level – Škoda Strategy 2030″ dajemo konkretne odgovore, kako družbo Škoda Auto uspešno peljati skozi proces preoblikovanja in zagotoviti, da bo leta 2030 še močnejša, kot je danes. Znamka ima neverjeten potencial. V prihodnjih letih bomo to izkoristili in si zastavili ambiciozne cilje: postati želimo eden od petih prodajno najuspešnejših proizvajalcev avtomobilov v Evropi, postati želimo vodilna evropska znamka v regijah rasti, kot so Indija, Rusija in Severna Afrika, naš matični češki trg pa želimo razviti v središče električne mobilnosti, da bi zavarovali obstoječa in ustvarili nova delovna mesta. Škoda se v to vznemirljivo prihodnost podaja z močnega položaja in veselim se, da bomo naše podjetje v naslednjih letih skupaj z več kot 43.000 Škodinimi sodelavci z vsega sveta in našim social­nim partnerjem KOVO dvignili na višjo raven.”


Med prednostnimi nalogami so izpostavili  širitev, raziskovanje in vključevanje. Škodo naj bi razvili v eno od petih prodajno najuspešnejših avtomobilskih znamk v Evropi, k temu pa naj bi med drugim prispevala nadaljnja krepitev položaja v vstopnih segmentih. Smer tega razvoja nakazuje nova Fabia z osnovno ceno pod 14.000 evri. Hkrati naj bi se njihova produktna paleta do leta 2030 razširila s še najmanj tremi izključno električnimi modeli, ki bodo cenovno in dimenzijskouvrščeni pod model Enyaq iV. Škoda Auto v Evropi cilja na 50–70-odstotni delež med izključno električnimi modeli, v odvisnosti od razvoja trga.

Pod­jetje v sodelovanju s partnerji razvija Češko v središče električne mobilnosti. Do leta 2030 naj bi tako v vseh treh čeških tovarnah družbe (Mladá Boleslav, Kvasiny in Vrchlabí) izdelovali električne komponente ali električna vozila. Trenutno že proizvajajo visoko­napetostne trakcijske baterije za priključnohibridna modela Superb iV in Octavia iV ter za modele drugih koncernskih znamk. V začetku prihodnjega leta bo v Mladi Boleslav stekla tudi proizvodnja baterijskih sistemov platforme MEB za model Enyaq iV. Poleg tega si češki proizvajalec avtomobilov skupaj s partnerji prizadeva vzpostaviti stabilno strukturo dobaviteljev za električno mobilnost.

Škoda naj bi med drugim do 2030 postala vodilni evropski proizvajalec avtomobilov na rastočih trgih Indije, Rusije in Severne Afrike; globalni prodajni potencial naj bi skupno znašal 1,5 milijona vozil na leto. V koncernu Volkswagen nosi za te regije odgovornost prav znamka Škoda, ki je pred kratkim začela s proizvodnjo modela Kushaq za indijski trg (kasneje naj bi ga ponudili tudi na drugih razvijajočih se trgih).

Vključevanje zajema konkretne cilje na področjih digitalne izkušnje strank, trajnosti, raznolikosti ter izobraževanja in nadaljnjega usposabljanja. Češki proizvajalec želi med drugim postati merilo za intuitivno uporabniško izkušnjo. Prvi takšen vizionarski projekt je PowerPass, s katerim naj bi polnjenje elektrificiranega Škodinega vozila postalo preprosto in priročno. Na voljo bo v več kot 30  državah in uporabljati ga bo mogoče na več kot 210.000 polnilnih točkah v Evropi. Hkrati naj bi tudi nakup vozila znamke Škoda postal še prijetnejši, saj širijo koncept virtualnega prodajnega prostora, do leta 2025 pa naj bi bil vsak peti Škodin avtomobil prodan prek spleta (danes je to možno v Belgiji, na Nizozemskem, Poljskem in Češkem).

Na področju trajnosti in sledenju okoljskim ciljem želijo emisije svojega voznega parka v primerjavi z letom 2020 zmanjšati za več kot 50 %, od leta 2030 pa naj bi v vseh čeških in indijskih tovarnah vozila izdelovali na ogljično nevtralen način.V sledenju raznolikosti naj bi do leta 2030 vsako četrto vodstveno delovno mesto zasedale ženske. Že zdaj pa naj bi raznolikost, vključenost in enakopravnost bile sestavni deli korporativne kulture. V okviru obsežnega procesa preobliko­vanja ob tem spodbujajo izobraževanje in nadaljnje usposabljanje svojih zaposlenih, v ta del poslovanja naj bi v obdobju 2022-2030 vložili skoraj 500 milijonov evrov.

Za doseganje ambicioznih strateških načrtov naj bi se osredotočali na učinkovitost in enostavnost. Cilj je doseči vodilni položaj na področju stroškovne učinkovitosti med ključnimi evropskimi tekmeci in trajnostno donosnost prodaje v višini vsaj 8 %. Hkrati podjetje sistematično poenostavlja svoje procese ter zmanjšuje birokracijo in kompleksnost, da bi postalo še bolj agilno. Tako naj bi na primer s postopno elektrifikacijo modelske palete srednjeročno zmanjšali kompleksnost ponudbe za 40 %.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Škoda želi med prodajno najuspešnejšo evropsko peterico"


Firediver
2 leta 10 meseci nazaj

Je vse to VW požegnal ali delajo mimo njega? Nekam zelo “solistično” mi vse to deluje…

 
Novi direktor oblikovanja znamk Dacia in Lada
Članice Evropske unije odobrile sveženj strožjih okoljskih predpisov