Novice

Članice Evropske unije odobrile sveženj strožjih okoljskih predpisov

Države članice EU so dokončno potrdile novo zakonodajo, ki naj bi omogočala doseganje ciljev v zvezi z zmanjšanjem emisij in bo postavljala tudi strožje zahteve glede izpustov novih vozil.

Na ponedeljkovem zasedanju so ministri držav Evropske unije dokončno potrdili novi okoljevarstveni zakon, ki so ga članice EU in Evropski parlament uspeli uskladiti v letošnjem aprilu. Cilj sprejetih predpisov je do leta 2030 zmanjšati emisije znotraj unije za 55 odstotkov v primerjavi s količino izpustov v letu 1990 ter njihova popolna ukinitev do leta 2050.

Dogovor je bil sprejet soglasno, glasovanja se je vzdržala le Bolgarija, saj po besedah njihovega vladnega govorca, končni kompromis ni dovolj skladen z njihovim stališčem.

Voditelji vseh držav članic so sicer lani decembra podpisali sporazum v zvezi s ciljnim zmanjšanjem izpustov do konca tega desetletja, ki naj bi preprečil možnost najbolj črnega scenarija v zvezi s klimatskimi spremembami. Zavezam naj bi sledili na nivoju celotne skupnosti, saj sporazum ne določa omejitev posameznim državam, temveč Evropski uniji kot celoti.

Sprejete spremembe bodo zahtevale obsežno prenovo zakonodaje in predpisov, trenutno usklajenih s prejšnjimi cilji, ki so določali 40-odstotno znižanje emisij do leta 2030. Z delom nameravajo pričeti čez dobra dva tedna, v okviru prenove pa naj bi prevetrili področja industrijskega onesnaževanja, energetike ter transporta in  gradnje objektov. Posledično lahko pričakujemo strožje zahteve v zvezi z emisijami ogljikovega dioksida na vseh področjih, vključno z novimi, strožjimi zahtevami glede emisij CO2 pri novih avtomobilih.

Že pretekli teden so novo zakonodajo potrdil tudi člani Evropskega parlamenta, po formalnem podpisu predstavnikov držav članic tekom tega tedna pa naj bi kmalu že stopila v veljavo.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Diliff, Fred Romero.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škoda želi med prodajno najuspešnejšo evropsko peterico
Volkswagen po letu 2035 v Evropi samo z električnimi avtomobili