Novice

Španci so jih pošteno po prstih

Španski urad za varstvo konkurence CNMC (Comisión Nacional de los Mercados y La Competencia) je enaindvajset proizvajalcev vozil in dve svetovalni podjetji usekal tja, kjer najbolj boli – po denarnici.

Učinkoviti Španci bodo napolnili malho za 171 milijonov evrov, pri čemer bosta največja prispevkarja General Motors (22,8 milijonov evrov) in Ford Motor (20,2 milijona evrov). Francozi so jo tokrat odnesli za odtenek bolje – Renault z dobrimi 18 milijoni, Peugeot z malo manj kot 16 milijoni in Citroën s slabimi 15 milijoni evrov.

Gre za najvišjo odmerjeno globo avtoritativne CNMC do sedaj; ker mora biti kazen vzgojna, so jo oblikovali v skladu z resnostjo prekrška in letnega prihodka podjetja.

CNMC je v svoji raziskavi zaključil, da so se proizvajalci obnašali kot učinkovit kartel in si izmenjevali občutljive informacije glede prodaje in vzdrževanja vozil – med  te so na primer spadale podrobnosti o cenovnih spodbudah, da se slučajno ne bi bojevali na trgu s prevelikimi popusti v prodaji novih avtomobilov.

Španska administracija je s preiskavo navad avtomobilistov začela že pred dvema letoma. Do zdaj so pretipali 124 podjetij, lani marca oglobili 45 Toyotinih, Hyundaijevih in Oplovih partnerjev za vzpostavitev cenovnega kartela v Madridu in Galiciji, pred nedavnim pa zvedavo odprli tudi vrata k Volvu.

Zanimivo je, da se je celotna skupina Volkswagen izognila penalom zaradi pomoči pri preiskavi, ki jo je pravzaprav sprožila sama. Seat in Volkswagen sta namreč vložila skupno pritožbo in se iz zagate, na moč podobne zapornikovi dilemi, izvlekla na račun tega, da sta prva prijavila nepravilnosti ter sodelovala pri njihovem preiskovanju. Izid je zanje več kot dober, saj bi jih sicer CNMC olajšala za proporcionalnih 39 in pol milijonov evrov. Nauk? Špecanje se očitno splača.

Odziv panožne zveze avtomobilistov ANFAC je v skladu s pričakovanji: nismo krivi, konkurenca na področju je močna, igrali smo po pravilih, deset največjih znamk drži v rokah manj kot 70 % španskega trga, cene na trgu so v zadnjih šestih letih padle za 15 odstotkov, kar pomeni, da nismo v ničemer oškodovali potrošnike. Za povrh so navrgli še rezultate raziskave španske organizacije za zaščito potrošnikov OC, ki je ocenila cene avtomobilov kot “liberalne”, saj naj bi glede na znamko in trgovca variirale skoraj do tretjine.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News. Foto: Gilad Rom)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Španci so jih pošteno po prstih"


Veronika.borghesi
8 leta 8 meseci nazaj

Sami poštenjaki.

Peuggeott
8 leta 8 meseci nazaj

#nesorazmerno veliko dominanco v javnem sektorju#

Peuggeott
8 leta 8 meseci nazaj

Podjetje nastalo za časa in s podporo NSDAP mora imeti dobro razvito mrežo špecanja. Nenazadnje tudi pri nas supervizor pokaže nesorazmerno veliko dominanco v javnega sektorja. Očitno se splača.

 
Tesla uvaja piramidni prodajni sistem
Volkswagen v 2016 z novo večopravilno enoto