Novice

Spremembe se obetajo tudi Detroitu

V Evropi že nekaj let spremljamo svojevrstno krizo mednarodnih avtomobilskih salonov, kjer v jesenskih terminih v Frankfurtu in Parizu manjka kar nekaj uveljavljenih znamk. S podobnimi spremembami se ubadajo tudi čez lužo.

Sezona mednarodnih avtomobilskih dogodkov se januarja vsako leto prične v Detroitu, mestu, ki se je v sredini preteklega stoletja razširilo ter v zadnjih treh desetletjih opazno upadlo tudi na račun prestrukturiranja severnoameriške avtomobilske industrije. Že nekaj let del blišča mednarodnega avtomobilskega salona NAIAS nase prevzema januarski sejem zabavne elektronike v Las Vegasu. Zaradi vsebinskega prepletanja obeh področij namreč oba dogodka v dobršnji meri nagovarjata skupno ciljno publiko, pa tudi razstavljalce, saj se proizvajalci avtomobilov v vse večjem številu odločajo za demonstracijo svojih dosežkov s področja naprednih asistenčnih sistemov in avtomatizacije vožnje prav v Las Vegasu.

V preteklih letih je Detroit že ostal brez nekaterih partnerjev, med katerimi so ob eksotičnih znamkah tudi Jaguar, Land Rover, Porsche in Mazda. Ob tem so za naslednje leto svojo udeležbo odpovedali še pri znamki Mercedes-Benz, najbolj sveža novica o izostanku pa se nanaša na skupino BMW. Uradna razlaga obeh prestižnih evropskih proizvajalcev je skoraj identična – v svojem delovanju neprestano iščejo najprimernejše načine za prikaz in ponazoritev modelov svojim (potencialnim) kupcem in Detroit očitno ne zadovoljuje več zahtevnih kriterijev.

Medtem organizatorji dogodka že iščejo in najavljajo načine prilagoditve željam in potrebam razstavljalcev, za začetek s stroškovnega in organizacijskega vidika. Predstavitve na salonu naj bi se namreč lotili bolj racionalno (pri tem naj bi se zgledovali po Ženevi), hkrati pa razmišljajo o pomiku termina v oktober. Ta sprememba naj bi opazno pocenila izvedbo, saj bi se razstavljalci in njihovi podizvajalci izognilu delu čez praznike, ko veljajo višje urne postavke.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News, Carscoops. Foto: NAIAS.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pininfarina postaja avtomobilski proizvajalec
Rešitev za dizel v roku dveh let?