Novice

Starosta v novi preobleki

Nova generacija modela Mercedes-AMG SL je doživela temeljito prenovo ter bo omogočala sedenje štirim osebam in vključevala štirikolesni pogon.

Nemški avtomobilski proizvajalec predstavlja dolgo pričakovano novo generacijo tega ikoničnega modela, ki je nastal pod okriljem njihovega športnega oddelka Mercedes-AMG. Novi Mercedes-AMG SL je zasnovan na popolnoma novi platformi, ki kombinira aluminijasto ogrodje s samonosilno konstrukcijo. Za doseganje želene trdnosti ob čim nižji masi so inženirji uporabili kombinacijo aluminija, jekla, magnezija in kompozitnih materialov. Novi roadster je z dolžino 4,705 m za 74 mm daljši od predhodnika, za 115 mm pa je večja tudi medosna razdalja (2,7 m).

Pri zasnovi zunanjosti so oblikovalci ohranili razmerja, kot smo jih vajeni iz zgodovine tega modela – dolg pokrov motorja, kratke previse ter mišičast zadnji del. Nova sprednja maska s hladilnimi režami izraža športni značaj, ki sloni na tradiciji modela ter obenem nakazuje poreklo na način, kot smo ga vajeni pri avtomobilih z oznako AMG. Pri novi generaciji so trdo zložljivo streho nadomestili s platneno, s čimer so prihranili nekaj mase in prostora v prtljažniku ter izboljšali oziroma znižali težišče avtomobila.

Po skoraj treh desetletjih bo športni roadster zopet ponujal možnost sedenja štirim osebam (2+2), res pa je, da je sedenje na manjših zadnjih sedežih namenjeno le osebam do 1,5 metra višine. Notranjost sloni na tradiciji prvih generacij tega modela prilagojeni sedanjosti s poudarkom na vozniku. Pri nemški znamki so novemu Mercedesu-AMG SL namenili spoj analogne geometrije z digitalnim svetom, ki so ga poimenovali “hyperanalogue”. Pred voznikom se nahaja digitalna instrumentna plošča, nad sredinsko konzolo pa bo za podajanje informacij in nastavitve skrbel velik zaslon informacijsko-multimedijskega sistema MBUX, ki bo nudil možnost nastavitve različnih stilov prikaza.

Kupci bodo najprej lahko izbirali med dvema različicama moči 4,0-litrskega V8 motorja z dvema turbinama, ki jih ročno sestavljajo po načelu “en človek – en motor”, obe pa bosta na voljo s štirikolesnim pogonom 4Matic+, razvitim pri oddelku AMG Performance. SL 55 4Matic+ bo na voljo s 350 kW (476 KM) in 700 Nm navora ter bo iz mirovanja do 100 km/h pospešil v 3,9 s in dosegel najvišjo hitrost 295 km/h. Zmogljivejši SL 63 4Matic+ bo razvil 430 kW (585 KM) in 800 Nm navora med 2.500 in 4.500 vrtljaji na minuto. Iz mirovanja do 100 km/h bo potreboval 3,6 s, števec hitrosti pa bo obstal na 315 km/h. Obe različici bosta na voljo z 9-stopenjsko avtomatiko MCT 9G, kjer klasičen pretvornik navora nadomešča plavajoča sklopka, ki ob manjši teži omogoča večjo odzivnost. Dodatne motorne opcije naj bi prišle kasneje in bodo najverjetneje vključevale opcijo blagega hibrida in priključno-hibridni model.

Za zagotavljanje superiornih voznih lastnosti bo pri obeh modelih standardno na voljo novo razvito pettočkovno sprednje vzmetenje, krmiljenje zadnjih koles ter kompozitne zavore, zmogljivejši SL 63 pa dobiva še zračno vzmetenje s stabilizacijo nagiba. Izbirati bo možno med različnimi načini vožnje, ki bodo omogočali največji izkoristek in varnost v odvisnosti od voznih razmer.

Celoten razvoj novega modela je potekal v okviru športnega oddelka Mercedes-AMG v Affalterbachu, kjer so po besedah tehničnega direktorja Jochena Hermanna s ponosom poskrbeli za nastanek nove generacije tega ikoničnega športnega avtomobila.

Točen datum začetka prodaje še ni znan, po besedah predstavnikov znamke pa naj bi bili najprej na voljo različici z bencinskim osemvaljnikom.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Daimler. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Začetek borznega trgovanja za Volvo
Toyota bZ4X je prvi električni model japonskega avtomobilskega proizvajalca