Novice

Toyota bZ4X je prvi električni model japonskega avtomobilskega proizvajalca

Toyota premierno predstavlja prvi električni model njihove nove podznamke bZ – beyond Zero, ki prihaja v obliki športnega terenca.

Novi električni bZ4X je prvi model podznamke bZ (beyond Zero), pod katero bosta potekala razvoj in proizvodnja baterijsko gnanih električnih vozil. Kot prvi model japonskega proizvajalca je zasnovan na platformi e-TNGA, ki je nastala v sodelovanju Toyote in Subaruja ter sledi smernicam, prikazanim pri konceptu, ki so ga pri Toyoti predstavili v začetku letošnjega leta. Električni bZ4X je prostoren in udoben športni terenec in bo na voljo tudi s povsem novim sistemom štirikolesnega pogona z ločenima električnima motorjema na obeh oseh, ki zagotavljata dobre terenske zmogljivosti in krmiljenje.

Zasnova zunanjosti predstavlja mešanico atletske in robustne zasnove športnega terenca ter naprednosti baterijskega električnega vozila. Prepoznavnost modelov znamke bZ bo izražala kladivasta zasnova, ki naj bi postala prepoznavni zaščitni znak znamke. Sprednji del s čistimi linijami in brez nepotrebnih dodatkov poudarijo ozke luči, ki zaokrožijo mogočno zunanjo podobo avtomobila. Celotna zasnova temelji na nizkih linijah in stebričkih, ki poudarijo nizko težišče, velika, 20-palčna kolesa pa še dodatno poudarijo terenski značaj. Oblikovna zasnova vsebuje vrsto elementov, ki zmanjšujejo zračni upor ter z izboljšanimi aerodinamičnimi lastnostmi pripomorejo k povečanju dosega.

Zunanje dimenzije v primerjavi z modelom RAV4 izražajo vse prednosti, ki jih ponuja električna platforma e-TNGA. Toyota bZ4X je ob podobnih gabaritih 85 mm nižja in ima krajše previse ter 160 mm daljšo medosno razdaljo, okretnost pa mu zagotavlja obračalni krog, ki znaša le 5,7 m.

Notranjost prve popolnoma električnega Toyotinega avtomobila združuje prostornost in udobje potniške kabine, ki ustvarja ambient dnevne sobe. Potnikom na zadnjih sedežih dovolj prostora zagotavlja dolga medosna razdalja, prtljagi pa bo v osnovi namenjeno 452 litrov. Filozofija čistih linij se nadaljuje tudi v nizko postavljeni armaturni plošči, ki je zasnovana dokaj ozko, kar vozniku odpira pogled na cesto in povečuje vidljivost po načelu “roke na volanu, oči na cesti”. Pred voznikom se nahaja 7-palčni zaslon digitalne instrumentne plošče, ki ne odvrača voznikove pozornosti s ceste, za podajanje ostalih informacij in nastavitve pa je na voljo velik zaslon novega informacijsko-multimedijskega sistema, nameščen nad sredinsko konzolo. Za ogrevanje bo skrbel učinkovit sistem ogrevanja s toplotno črpalko, ki zagotavlja zanesljivost tudi ob temperaturah pod ničlo, varnost pa bo v kombinaciji z asistenčnimi sistemi zagotavljala najnovejša generacija sistema Toyota Safety Sense.

Različico s sprednjim pogonom bo poganjal električni motor z močjo 150 kW (204 KM) in 265 Nm navora, s pospeškom iz mirovanja do 100 km/h v 8,4 s in najvišjo, elektronsko omejeno hitrostjo 160 km/h. Enako končno hitrost doseže tudi štirikolesno gnana izvedenka, ki ob dveh električnih motorjih (2 x 80 kW) premore 10 kW več ter z 217,5 KM in 336 Nm navora pospeši iz mirovanja do 100 km/h v 7,7 s. Zalogo električne energije zagotavlja litij-ionski baterijski paket kapacitete 71, 4 kWh, ki naj bi zadostoval za več kot 450 km (WLTP) vožnje z enim polnjenjem.

Zasnova baterij naj bi tudi po večletni uporabi zagotavljala vrhunske lastnosti, saj so se inženirji že v razvojni fazi držali izhodišča, da bo baterija v desetih letih uporabe oziroma po 240.000 prevoženih kilometrih izgubila največ 10 odstotkov prvotne kapacitete. Poleg hitrega polnjenja z enosmernim tokom in močjo do 150 kW, kjer bomo za 80-odstotno napolnjenost prazne baterije potrebovali le pol ure, bo polnjenje možno tudi z novim trifaznim polnilnikom. Svoj delež k letnemu številu prevoženih kilometrov naj bi dodala še opcijska streha s sončnimi paneli, ki naj bi na letni ravni zbrala za približno 1.800 kilometrov električne energije.

Evropska premiera prvega Toyotinega električnega modela je načrtovana v začetku letošnjega decembra.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Starosta v novi preobleki
Posodobljeni Audi A8