Novice

Stellantis sporoča: 24 motornih družin deluje na sintetična goriva

Pri Stellantisu še vedno načrtujejo, da bodo v prihodnjem desetletju izdelovali samo še električne modele. Toda želijo si, da bi njihovi modeli z motorji na notranje zgorevanje živeli dalje. Po prvih testih kar 24 njihovih motornih družin deluje na nizkoogljična sintetična goriva, vse bolj pa so prepričani, da bodo motorji na notranje zgorevanje v uporabi tudi po letu 2050.

Pri Stellantisu so opravili vse potrebne teste s sintetičnimi gorivi proizvajalca Saudi Aramco in prišli do spoznanja, da lahko 24 njihovih motornih družin z njimi shaja povsem nemoteno. Test so izvedli na 28 motornih družinah, ki so bile razvite med letom 2014 in 2019. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik, so za 24 motornih družin že pridobili vse potrebne certifikate, za preostale štiri pa jih še pričakujejo.

Motor na notranje zgorevanje se ne bo umaknil hitro

Čeprav bodo praktično vsi evropski avtomobilski proizvajalci v prihodnjih petih ali desetih letih izdelovali izključno električne modele, to ne pomeni, da bodo motorji na notranje zgorevanje izginili čez noč. Na to je opozoril tudi Christian Müller, podpredsednik Stellantisa. Po električni revoluciji naj bi njihovi motorji živeli še dolgo, tudi na račun sintetičnih goriv. Za njihovo uporabo namreč niso potrebne nobene spremembe na motorjih. Ker e-gorivo nastane z reakcijo ogljikovega dioksida z vodikom, so pri Stellantisu poudarili, da se z uporabo e-goriv lahko zmanjšajo emisije ogljika v življenjskem ciklu vozila za do 70 odstotkov.

Pri Stellantisu se zavedajo, da se z letom 2030, ko nameravajo postati povsem električni proizvajalec vozil, življenjska doba njihovih modelov z motorji na notranje zgorevanje ne bo končala. Nekdo, ki je kupil bencinski model leto prej, ga ne bo prihodnje leto parkiral in prenehal uporabljati. Stellantis namerava z uporabo sintetičnih goriv še podaljšati življenjsko dobo tem modelom za kar nekaj let. “Mislim, da je 25 odstotkov naših vozil še vedno v uporabi po 20 letih,” je za Reuters povedal Müller.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto:

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi Q6 e-tron z novo zasnovo notranjosti
CATL ostaja največji dobavitelj baterij avtomobilski industriji