Novice

Stinger je Kiin novi paradni konj

Kot so obljubljali preko številnih fotografij detajlov, je Kiin model Stinger prevzel številne oblikovalske elemente koncepta GT, predstavljenega leta 2011.

Kia je v svet prestižnih limuzin že vstopila z modelom K900, zdaj pa se mu pridružuje novi Stinger, ki vstopa v zahteven segment poln optimizma, s svežim in udarnim videzom. Če smo popolnoma iskreni, nas zadnji del nekoliko spominja na tistega iz Audija A7 Sportback, a je to po eni strani razumljivo, saj je Peter Shreyer, vodja oblikovanja, nekoč deloval pri Audiju.

Stinger se bo zoperstavil predvsem BMW-jevi seriji 4, seriji 4 Gran Coupe, Audiju A4 in A5 ter Lexusu IS, a je z 2.905 milimetrov dolgo medosno razdalja daljši od vseh naštetih. Ima celo daljšo medosno razdaljo kot razred višje uvrščena Lexus GS in Mercedes-Benz CLS. V dolžino meri 4.831 milimetrov, širok pa je 1.869 milimetrov.

Motorno paleto bosta v Evropi sestavljala dva bencinska in en dizelski agregat. Več podatkov naj bi korejski proizvajalec razkril na ženevskem avtomobilskem salonu. Vstopni dvolitrski prisilno polnjen bencinski agregat proizvede 190 kilovatov moči in 352 njutnmetrov navora. Na voljo bo tudi 3,3-litrski prisilno polnjen šestvaljni agregat z 272 kilovati moči in 510 njutnmetri navora. Stinger z močnejšim agregatom biturbo bo za pospeševanje od 0-100 km/h potreboval 5,1 sekunde in naj bi dosegal najvišjo hitrost 269 km/h. Obe različici bosta navor na zadnji kolesni par prenašali s pomočjo 8-stopenjskega samodejnega menjalnika, kupcem pa bo opcijsko na voljo tudi štirikolesni pogon.

Korejci pravijo, da so model razvijali v Evropi, kjer so opravili tudi večino testnih kilometrov. Kar nekaj časa so pod vodstvom Alberta Biermanna, izvršnega podpredsednika za testiranje vozil in razvoj visokozmogljivih vozil, preživeli na Nürburgringu. Stinger je prvi član družine Kia, ki bo imel na voljo sistem Dynamic Stability Damping Control oziroma prilagodljivo vzmetenje in elektronsko nastavljive blažilnike. Voznik bo tako lahko izbiral med petimi različnimi voznimi programi.

Kia Stinger, ki se pod žarometi prvič razkriva na salonu v Detroitu, naj bi v prodajne salone zapeljal letos poleti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Stinger je Kiin novi paradni konj"


pskoda
7 leta 3 meseci nazaj

3.3 motorju manjka vsaj 100kw. Recimo alfa z 2.9 ima 375kw. Passat z 2.0 motorjem, ki ima toliko konjičkov kot ta kia kilovatov je samo 0.4s razlike do 100km/h. Standard kie, da ima veliko mrtvih konjev oz namišljenih

Gosic
7 leta 3 meseci nazaj

Primerjaš samostojni razvojni motor 4ga proizvajalca na svetu z znamko, ki je dobesedno vzela motor od Ferrarija, druga znamka pa ima pod okriljem Lamborghinije, Audije…
Se pa primerjevalci ponavljate. Tudi za Proceeda GT je bilo rečeno, da ima slabe pospeške. A ko pogledaš Megana GT z identičnimi konji pospeši do 100km/h isto. Pri PSA je zadeva ista. Počasi vam bo že zmanjkalo idej kaj skritizirat.

7 leta 3 meseci nazaj

Hudo izgleda tale kia… Samo malo dvomim da je kia ze pripravljena na tak skok v premium razred razen, ce bo cena res ugodna v kar pa dvomim.

Bucko99
7 leta 3 meseci nazaj

Kia je že mogoče pripravljena, samo kupci ( sploh pri nas) še niso 😉

Gosic
7 leta 3 meseci nazaj

Kia je že cca dve leti v ‘premium’ razredu z njihovim K900/9.

Bucko99
7 leta 3 meseci nazaj

Nekako jih ne vidim na cesti… ?

ban
7 leta 3 meseci nazaj

Sej jih res ni dosti, malo več jih je v državah vzhodne evrope.

cashy
7 leta 3 meseci nazaj

Ker za nas, Slovence, znamka Kia sama po sebi ni dovolj “premium”, pa četudi naredi model kvalitete Rolls-Roycea za 10% njegove cene…

JG2
7 leta 3 meseci nazaj

Ne samo za nas Slovence ampak Evropejce. Se pa Kijini avtomobili višjega cenovnega razreda dobro prodajajo na vzhodu in zda. Tale Kia zgleda dobro in se bo tudi dobro prodajala, saj bo cenovno verjetno pametno poziconirana. Je pa tako ko si rekel, v Evropi je lahko nova 14.990 eur pa jo ne bodo ljudje kupovali, raje kupijo Polota ali Golfa ali rabljeno trojko.

 
Poklon legendi: Ferrari 250 GTO
Najmočnejši Bentley vseh časov