Novice

Strogo zaupno v Porschejevem muzeju

Porsche ponuja obiskovalcem svojega muzeja v Stuttgartu edinstveno razstavo šestnajstih vozil, ki jih do sedaj še nikoli niso pokazali širši javnosti. Tematska razstava z imenom ”Project: Top Secret” je od prejšnjega tedna odprta obiskovalcem za oglede vse do 11. januarja 2015, na njej pa si boste lahko napasli oči na konceptih, zakritih prototipih in različnih testnih vozilih.

Porsche že od nekdaj odlikuje skrb za konstanten razvoj vozil, podrobne raziskave in pikolovsko izdelavo. Preko 4.500 inženirjev v raziskovalnem centru v Wissachu skrbi, da je ta avtomobilski proizvajalec vedno korak pred tekmeci. Številne inovacije in tehnološke rešitve pa ne preidejo kvalitetnega ali stroškovnega praga, zato ostanejo skrite za zaprtimi vrati. Kljub temu razvoj poteka nemoteno in ob tem nastanejo številne konceptne rešitve, ki so zaradi edinstvene zasnove skrbno varovana skrivnost. Številna vozila nikoli niso zapustila raziskovalnega centra in so po zaključku projekta lahko tudi uničena oziroma postavljena v Porschejev muzej.

Šestnajst vozil posebne razstave ponazarja duh časa prejšnjega stoletja. Med izbranimi se je znašlo tudi vozilo, ki je bilo izdelano kot odgovor energijski krizi leta 1973, je bilo okolju prijazno in raziskovalni projekt FLA vozila za trajnostni razvoj. Iz istega obdobja prihajata tudi rekordni Porsche 924 in Type 995, eksperimentalno osebno vozilo. Sedem predstavljenih vozil prihaja iz osemdesetih, med njimi je tudi aerodinamični koncept Porsche 959, 928 Cabriolet in koncept Roadster Type 984. Prvič javnost lahko vidi tudi prototip Porsche 956, visoko zmogljivo športno vozilo z vgrajenim vodno hlajenim osemvaljnikom v zadku vozila.

Iz devetdesetih prihaja nikoli uresničen projekt Porsche 989, štirivratno družinsko športno vozilo, ki je določilo oblikovalsko smer za prihodnje generacije vozil. V razstavi lahko javnost vidi tudi unikatno podvozje vozila Type 986 A4. Eden najbolj prepoznavnih modelov je zagotovo Porsche 911 Targa (Type 964), ki je bila uporabljen za testiranje sredinsko nameščenega motorja za model Boxer. Med najnovejšimi primerki je zakrita verzija Panamere in aktivno predstavljena najnovejša problematika hibridnih vozil. Med njimi se znajde tudi šasija modela 918 Spyder, tehnološko dovršenega hibrida s športnim pedigrejem.

Poleg vodenega ogleda po razstavi so v muzeju pripravili še posebne programe za družine. Vstopnica za odraslo osebo stane osem evrov, muzej pa je odprt od torka do nedelje, od devetih zjutraj do šestih zvečer.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Porsche)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Razkritje Alfe Romeo Giulia načrtovano 24. junija?
Načrtujejo pri Lamborghiniju Gran Turisma?