Novice

Subarujev čisto novi Levorg

Japonci so na domačem terenu predstavili drugo generacijo modela Levorg. Njegova prodaja steče na Japonskem sredi oktobra.

Serijska različica je na prvi pogled obdržala večino podobe prototipa Levorg Prototype STI, ki so ga predstavili lansko leto na tokijskem salonu. Medtem ko deluje novinec na površju bistveno bolj kot evolucija predhodnika, se skrivata pod zunanjo površino čisto nova tehnika in mehanika.

Model je po novem postavljen na Subarujevo globalno platformo, ki si jo deli z aktualno Imprezo. Glavne značilnosti te arhitekture so novi 1,8-litrski turbobencinski bokser z nazivno močjo 130 kW oziroma 177 KM, ki jih razvija v območju med 5.200 in 5.600 vrt/min in 300 Nm navora, ki so na voljo ravno tako v širšem območju motornih vrtljajev (1.600 do 3.600). Standardni (kaže, da tudi edini menjalnik) je neskončnostopenjski CVT Lineartronic, ki naj bi bil ravno tako na novo razvit, saj ima v primerjavi s predhodnikom kar 80 odstotkov novih sestavnih delov. Ena od bistvenih razlik je večji razpon prestavnih razmerij, ki naj bi pomagala na področju gospodarnosti z gorivom (povprečna poraba goriva po WLTP znaša 7,3 l/100 km). Levorg ima serijsko primaknjen tudi štirikolesni pogon z zanimivo nominalo razdelitvijo navora 60 : 40 v korist prednje osi.

Levorg je zrasel v vse smeri, še najbolj pa v dolžino za 65 mm in meri po novem 4.755 mm, za dva centimetra daljša medosna razdalja (2.670 mm) pa naj bi Subarujevim inženirjem omogočila zagotoviti več vzdolžnega prostora predvsem za zadnje potnike. Prostornejši je tudi prtljažnik, ki meri po novem 561 litrov (39 litrov več) in ga je možno dodatno povečati s preklopom naslona zadnje klopi, kjer je pohvalno, da je dno skupnega prtljažnika skoraj povsem ravno.

V kabini izstopa zajeten centralno nameščen 11,6-palčni zaslon večopravilne enote, v katerega je vdelana tudi kompletna funkcionalnost klimatske naprave. Merilniki so ravno tako posodobljeni in izvedeni z 12,3-palčnim računalniškim zaslonom, ki bo, pričakovano, omogočal tudi prilagajanje prikaza podatkov. V skladu s sodobnostjo gradnje so Japonci pripravili kopico vozno-varnostnih pomočnikov, katerih glavnina je združena v naboru pripomočkov EyeSight X. V njem so omembe vredni nadzor nad dogajanjem okoli avta (360-stopinjski nadzor), ki naj bi, poleg povišane varnosti za avto, okolico in potnike, zagotavljal tudi nadgrajeno uporabnost za voznika, čeravno niso šli v konkretne podrobnosti, kaj točno naj bi to pomenilo. EyeSight X primakne tudi zelo podroben 3D zemljevid, ki naj bi Levorgu omogočal avtonomno vožnjo 2. stopnje.

Prodaja novinca steče na Japonskem sredi oktobra letos, prihod na druge trga pa zaenkrat še ni jasno definiran. Z izjemo treh paketov opreme (GT, GT-H in STI) tudi cene za novinca v tem trenutku še niso javno znane.

Avtomobilizem.com (Vir: MotorAuthority. Foto: Subaru.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Subarujev čisto novi Levorg"


tha_man
3 leta 8 meseci nazaj

Ni slabo, sploh spredaj zgleda precej ostro pa notranjost je tud nice.

 
Volkswagen pognal proizvodnjo ID.4
Rolls-Royce Dawn Silver Bullet na prvih uradnih fotografijah