Novice

Superšportnik z značko legendarne francoske znamke

Francoska znamka Delage, ki je svoj zadnji avtomobil izdelalo pred slabimi 70 leti, je obujena. Tokrat se vračajo z izjemno zanimivim superšportnim dvosedežnim bolidom D12, ki bo na voljo v dveh različicah, stal pa bo najmanj 2,3 milijona dolarjev. Seveda brez davka.

Verjetno je le malokdo slišal za francosko znamko Delage, ki je sicer nastala že daljnega leta 1905 in bila kasneje precej uspešna tudi v motošportu. Kot zanimivost je potrebno omeniti še to, da se je v njihovem vozilu prevažal tudi jugoslovanski kralj Aleksander tistega usodnega dne pred 84 leti, ko je bil nanj izveden atentat sredi Pariza.

Znamka Delage je sicer imela kasneje precej težav ter je med veliko gospodarsko krizo tudi propadla (1935), a so se s pomočjo podjetja Delahaye, ki jih je prevzel, njihovi avtomobili proizvajali še vse do leta 1953. Po skorajda 70 letih tako sedaj pod njihovim imenom predstavljajo povsem novo vozilo, pri katerem je svoj pečat v razvoju pustil tudi nekdanji vrhunski dirkač Jacques Villeneuve.

Pri modelu D12 gre sicer za izjemno zmogljivega superšportnika, ki s svojo obliko v veliki meri spominja na dirkalnike formule 1 ter celo lovska letala. Vozilo, ki je v veliki meri sestavljeno iz ogljikovih vlaken, bo na voljo v dveh različno močnih verzijah (GT in Club), obe pa poganja v osnovi 7,6-litrski V12 agregat, ki proizvede 1.004 KM. Obe verziji se ponašata z dodatnim elektromotorjem, ki se pri različici GT ponaša s 112 KM (skupna sistemska moč je 1.115 KM), pri verziji Club pa zgolj z 20 KM (sistemska moč 1.024 KM). A je slednja kar za 89,8 kg lažja od GT-ja in pokaže na tehtnici zgolj 1.310 kg. Verzija Club naj bi bila tako hitrejša na stezi od GT-ja, z njo pa želijo na Nürburgringu celo postaviti nov rekord.

Francozi bodo proizvedli 30 primerkov omenjenega dirkalnika, cena pa se bo pričela pri 2,3 milijonih dolarjev, čemur je potrebno prišteti še dajatve.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Delage.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prenova Porsche Panameri prinaša več drznosti
Volkswagen pognal proizvodnjo ID.4