Novice

Swindonov komplet za pretvorbo klasičnega Minija v elektroavto

Britansko podjetje Swindon Powertrain je razvilo komplet za predelavo klasičnega Minija v električni avtomobil. Naročila zanj so na domačem tržišču že odprta.

Da je pretvorba klasičnega Minija kar se da preprosta, je komplet zasnovan tako, da se ga pritrdi v originalno konstrukcijo na način, da niso potrebne posebne predelave konstrukcije. Vključuje HPD E elektromotor s pripadajočim diferencialom ter se vgradi na mesto, kjer je bil sicer prvotno vgrajen bencinski motor serije A. Vse skupaj se poveže s pomočjo adapterjev, med drugim tudi z originalnima polgredema. Baterija (12 kWh) je, za najmanjši možen poseg v avto, vgrajena v nosu, neposredno nad elektromotorjem.

Celoten set, brez baterije, tehta 70 kilogramov, od tega jih 50 kilogramov prispeva elektromotor. Ta se ponaša z nazivno močjo 80 kW (109 KM) ter možnostjo kratkotrajne moči 120 kW (163 KM). V osnovnem paketu je priložen običajen diferencial, proti doplačilu pa je moč izbrati tudi diferencial z mehansko zaporo.

Kaže, da je komplet sam po sebi resnično zelo skop, saj ima Swindon Powertrain umeščene elemente, kot so kontrolna enoto elektromotorja, pretvornik DC-DC , polnilnik, hladilni sistem in celo tipalo hitrosti avta umeščene na seznam opcij. Ugibamo, da je treba tudi zanje doplačati.

Kakorkoli, komercialni direktor Swindon Powertrain Gerry Hughes je rekel, da so od najave kompleta za predelavo klasičnega Minija prejeli 500 prošenj za dodatne podatke o HDP E sistemu. Prihajale naj bi predvsem od obstoječih lastnikov Minijev, ki se spogledujejo z idejo predelave njihovega jeklenega konjička na sodobni pogonski sistem. Hughes dodaja, da so se potrudili narediti celoten sistem kar se da enostaven za vgradnjo. Kupci imajo možnost kupiti samo pogonski sklop ali izbrati še posamezne komponente za popolno predelavo avta na baterijsko-električni pogon.

In še cena. Za paket, ki vključuje samo pogonski elektromor, pritrdilni material in diferencial, je postavljena cena na 8.850 britanskih funtov ali približno 10.000 evrov. Ta cena še ne vključuje davka na dodano vrednost, kot tudi ne drugih omenjenih elementov, med katerimi je nenazadnje tudi baterija. Pod črto je jasno, da bo tovrstna predelava, če bo kupec izbral pri njih vse elemente, dosegla raven cene novega, tudi električnega, avta.

Naročila že sprejemajo, prve dobave na domačem trgu pa stečejo decembra letos.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Swindon Powertrain.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Swindonov komplet za pretvorbo klasičnega Minija v elektroavto"


Ivan36
3 leta 6 meseci nazaj

Eko teroristi bojo še avtomobilske klasike uničili! Fse za denar!

 
Škoda zaščitila idejo osvetljenega pritrdišča varnostnega pasu
Grški otok Astypalea naj bi postal zgled okolju prijazne mobilnosti