Novice

Grški otok Astypalea naj bi postal zgled okolju prijazne mobilnosti

Volkswagen in grške oblasti nameravajo na mediteranskem otoku Astypalea vpeljati storitve električne mobilnosti, ki naj bi predstavljale zgled podobnim projektom prihodnosti.

Predstavniki nemškega avtomobilskega proizvajalca in grške vlade so podpisali sporazum, v sklopu katerega naj bi na grškem otoku Astypalea pričeli tranzicijo k električnim storitvam, naprednim rešitvam mobilnosti in pridobivanju električne energije na okolju prijazen način.

Na otoku, ki šteje okoli 1.300 prebivalcev in ga letno obišče več kot 72.000 turistov, je v uporabi približno 1.500 vozil  s klasičnim pogonom z notranjim zgorevanjem, ki naj bi jih zamenjali z okrog 1.000 električnimi vozili. Vpeljali naj bi tudi storitve souporabe vozil, ki naj bi delovale preko celega leta in ne le v obdobju turistične sezone, tovrstne storitve pa naj bi nadgradile trenutno obstoječe avtobusne povezave, ki so na voljo v precej omejenem obsegu. Električna vozila naj bi zamenjala tudi obstoječa gospodarska vozila, ki jih uporabljajo lokalni podjetniki, prav tako pa naj bi električna vozila dobile ostale službe na otoku, vključno z reševalci, gasilci in policijo.

Trenutno floto vozil, ki so na voljo za izposojo turistom, naj bi nadomestili z električnimi avtomobili, Seatovimi električnimi skuterji in električnimi kolesi, njihova izposoja pa naj bi v določenem obsegu potekala tudi po načelu souporabe. Skupina Volkswagen bo poskrbela za namestitev približno 230 polnilnih mest, ki bodo vključevala javne polnilnice, pa tudi polnilna mesta v zasebni lasti. Grški otok Astypalea tako postaja vzorčni primer okolju prijazne in energijsko nevtralne mobilnosti, saj naj bi tudi večina potrebne električne energije nastala iz obnovljivih virov.

Po besedah predsednika skupine Volkswagen, Herberta Diessa odgovornost za ohranitev okolja in zmanjševanje posledic onesnaževanja leži v rokah politike, industrije in družbe na splošno. Cilj skupine Volkswagen pa je zagotoviti mobilnost za vse na način, ki ne bo imel negativnih posledic na okolje. Projekt, ki ga v sodelovanju z grško vlado pričenjajo na otoku Astypalea, pomeni korak naprej v raziskovanju najbolj učinkovitih rešitev na tem področju ter naj bi lokalnemu prebivalstvu izboljšal kvaliteto življenja.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Swindonov komplet za pretvorbo klasičnega Minija v elektroavto
Originalni Land Rover Defender oživljen kot Bowler CSP 575