Novice

Tehnične podrobnosti Hondine električne platforme

Japonci so v sklopu razvoja prve namensko razvite baterijsko električno gnane Honde e razvili čisto novo platformo. V sklopu počasne priprave trga na prihod novinca so nam zaupali prve tehnične podrobnosti.

Kot je značilno za praktično vse tovrstne rešitve na trgu, je tudi v Hondi e baterija vgrajena v dno avta, med oba para koles. S tem razvojniki poskušajo povečano maso avta zaradi težke baterije  kompenzirati z argumentacijo o nižanju težišča avta. Ob tem so Japonci dodatno ponosni na popolno razporeditev mase avta med obe osi, saj naj bi vsaka nosila po 50 odstotkov.

Sama baterija zmore 35,5-kilovatnih ur in je za potrebe večanja učinkovitosti in daljšanje njene življenjske dobe tudi učinkovito tekočinsko temperirana (hlajena poleti ali ogrevana pozimi). Polnjenje bo možno opraviti počasneje s priklopom Type 2 AC ali hitro preko CCS2 DC hitrega polnilnika. Slednji naj bi, tako Honda, omogočal polnitev do 80 % v vsega 30 minutah.

Honda je že pred časom napovedala, da bo domet Honde e preko 200 kilometrov, kar zveni manj kot obljubljajo tekmeci, a številka navzgor ni omejena, tako da sami ocenjujemo, da so bili pri proizvajalcu nekoliko zadržani pri napovedi. Upoštevajoč 35,5 kWh, če je to seveda neto uporabna kapaciteta in ne skupna bruto kapaciteta, je pričakovati domet v bližini 250 km. Vsekakor pa sta tako ena kot druga napoved predvidenega dosega več kot dovolj za izvedbo glavnine dnevnih potepov.

Polnilno mesto je vdelano v prednji del pod prozornim pokrovom, seveda z dodano osvetlitvijo za lažjo uporabo ponoči ter indikatorjem polnjenja za enostavnejši vizualni nadzor.

Honda pravi, da je doslej prejela že 31.000 izraženih zanimanj za avto, kar si je seveda možno razlagati na zelo veliko načinov. Ne glede na to bo Honda novi model s kratkim imenom, a z dodatkom »prototype«, v praktično serijski podobi predstavila na letošnjem festivalu hitrosti Goodwood.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops; Foto: Honda)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Tehnične podrobnosti Hondine električne platforme"


4 leta 10 meseci nazaj

Zabaven avtek. Tudi armatura.

 
Lexus LC kabriolet v Goodwoodu
Volkswagen in BMW investirala v največjo tovarno baterij v Evropi