Novice

Volkswagen in BMW investirala v največjo tovarno baterij v Evropi

Evropa se zaveda prevelike odvisnosti od Kitajske, ko je govora o baterijah za električna vozila. Proizvajalci se lotevajo problema na več načinov, a zdi se, da je najbolj obetajoč tisti, ki predvideva postavitev proizvodnega obrata baterij neposredno na stari celini.

Točno to počneta BMW in Volkswagen, saj sta oba primaknila dobršen h kapitalu švedskega podjetja Nortvolt, ki namerava zgraditi gigatovarno baterij v Skelleftei na Švedskem. Nortvolt je ob tem potrdil, da so zbrali skupno 1 milijardo evrov, ki bo večinoma namenjena izgradnji tovarne litij-ionskih baterij za potrebe proizvodnje evropskih proizvajalcev električnih avtomobilov.

Avgusta letos tako začnejo z izgradnjo tovarne, njen zagon pa je predviden v letu 2021. Švedi pri tem pravijo, da bo kapaciteta 16 GWh baterij, kar je 2 GWh baterij manj, kot je leta 2018 proizvedla Tesla v svoji gigatovarni. Nameravajo pa Švedi kasneje še povečati kapaciteto in sicer na skupno najmanj 32 GWh.

Northvolt pa je s Volkswagnom vzpostavil tudi podjetje z enakopravnim lastniškim deležem, katerega izplen bo izgradnja še ene gigatovarne baterij in sicer v Nemčiji na področju zvezne dežele Spodnja Saška. S tem bo tovarna postavljena strateško blizu montažnih obratov njihovih električnih Volkswagnov družine ID. Izgradnja tovarne v Nemčiji je še bolj oddaljena, saj z njeno izgradnjo ne bodo začeli pred letom 2020. Tudi sam zagon proizvodnje v njej ima v tem trenutku še bolj ohlapen datum, saj se omenja bodisi konec 2023 ali zgodnji začetek 2024.

Zdi se, da so s tem ukrepom Nemci in Švedi naredili veliko za manjšanje odvisnosti od Kitajske, a res je, da je fizična proizvodnja pravzaprav samo en del sestavljanke. Po naših podatkih namreč veliko večino dragih in žlahtnih surovin za izdelavo baterij še vedno prihaja iz Kitajske, kar pomeni, da se Evropejci s tem vseeno niso povsem rešili spon gospodarske velesile z Daljnega vzhoda. No, ja, razen če glavce v Nemčiji in na Švedskem vedo kaj več kot mi.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Northvolt.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volkswagen in BMW investirala v največjo tovarno baterij v Evropi"


4 leta 10 meseci nazaj

Glavne surovine (Li in kobalt) ne prihajata iz Kitajske temveč prvi iz J Amerike in drugi iz Konga. Na kakšen način in kako pridelava ubija ljudi, naravo, živali in spreminja okolico v puščavo, pa je že druga zgodba. Važno je, da bo v Evropi čist zrak. Tisti drugi, ki bodo plačali visoko ceno za to, pa so tam daleč stran. Ni pomembno.

 
Tehnične podrobnosti Hondine električne platforme
Toyota ostaja najbolj cenjena med avtomobilskimi znamkami