Novice

Tehnologija gorivnih celic kmalu dostopnejša

Toyota verjame, da naj bi se cene tehnike gorivnih celic v prihodnjih desetih letih poenotile s ceno hibridnih rešitev.

Pri japonskem proizvajalcu še naprej trdno verjamejo v tehnologijo gorivnih celic in so obenem eni redkih, ki imajo v svoji paleti na voljo avtomobil s tovrstnim pogonom. Mirai je predstavnik prve generacije Toyotinih modelov, ki za pogon uporablja energijo, pridobljeno s pomočjo gorivnih celic, kljub relativno visoki ceni 58.000 ameriških dolarjev (okrog 52.000 €) pa naj bi samo v Kaliforniji prodali preko 3.000 primerkov. Naslednjo generacijo tega modela naj bi pri Toyoti predstavili v bližnji prihodnosti, medtem ko naj bi bila tretja generacija, ki naj bi luč sveta ugledala v roku desetih let, že cenovno enakovredna avtomobilom s hibridnimi tehnologijami.

Nadaljnja motivacija Toyote za razvoj tovrstne tehnologije je tudi zniževanje emisijske bilance, saj naj bi se predpisana najvišja stopnja izpustov CO2 v prihodnje še naprej zmanjševala ter posledično prisilila predstavnike avtomobilske industrije k nadaljnjim ukrepom. Toyotina emisijska bilanca naj bi bila v skladu s cilji Evropske unije za prihodnje leto, predvsem zahvaljujoč ponudbi njihovih hibridnih modelov, zaradi katerih naj bi bili avtomobilski proizvajalec z najmanjšimi povprečnimi izpusti CO2.

Matt Harrison, vodja Toyotinega evropskega oddelka za področje prodaje in marketinga, tako napoveduje, da naj bi bila tretja generacija avtomobilov s tehnologijo gorivnih celic cenovno primerljiva z modeli, ki uporabljajo hibridni pogon.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Je pred vrati dogovor med skupinama Renault in FCA?
Predlog FCA za združitev s skupino Renault bo podlaga za pogovore