Novice

“Telefonski” velikan Xiaomi v lov za Teslo

Xiaomi je potrošnikom poznan predvsem po pametnih telefonih in drugih elektronskih napravah, toda ta kitajski velikan se že dve leti pripravlja na proizvodnjo električnega avtomobila. S prvimi fotografijami, ki so ušle na svetovni splet, je postalo jasno, da so že zelo blizu serijske proizvodnje. Njihova prva električna limuzina naj bi namreč na ceste zapeljala že prihodnje leto.

Xiaomi, kitajski proizvajalec potrošniške tehnike, namerava v začetku prihodnjega leta zagnati proizvodnjo svojega prvega električnega avtomobila. To novico je potrdil Lei Jun, izvršni predsednik in soustanovitelj podjetja Xiaomi. “Xiaomijev avtomobilski proizvodni proces je napredoval nad pričakovanji in prototipi so pred kratkim uspešno izvedli zimska testiranja,” je zbranim na parlamentarnem zasedanju v Pekingu povedal Lei, ki je hkrati poslanec kitajskega nacionalnega Ljudskega kongresa.

V razvoj vložili 400 milijonov

Kot je še potrdil, je v letu 2022 Xiaomi v razvoj električnega oddelka vložil več kot 400 milijonov evrov, v njem pa so zaposlili več kot 2.300 ljudi. Xiaomi je sicer tretji največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, a so že leta 2021 razkrili načrte o razvoju električnega avtomobila. Pred dvema letoma so obenem potrdili, da nameravajo v oddelek za razvoj električnih avtov v prihodnjih desetih letih vložiti 1,4 milijarde evrov.

Na splet pricurljale fotografije električne limuzine

Januarja so na splet predčasno prišle fotografije prvega Xiaomijevega modela, ki za zdaj nosi kodno oznako MS11. Glede na videno, je električna limuzina praktično zaključena in bo najverjetneje predstavljena še letos. Žal veliko drugih podatkov nimamo. Kitajski mediji pišejo predvsem o dveh različicah. Osnovna različica naj bi bila na voljo z baterijo LFP (litij in železov fosfat), ki jo bo za njih proizvajal BYD, in dražja različica (z daljšim dosegom) z natrij-ionsko baterijo proizvajalca CATL. Limuzina naj bi bila opremljena s številnimi senzorji in lidarjem dobavitelja Hesai Technology. MS11 naj bi na ceste zapeljal iz povsem nove tovarne v Pekingu, ki so jo prav za izdelavo električnih avtomobilov pričeli graditi lansko leto.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Foto: Xiaomi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Umazano rudarjenje zavira zeleni razvoj
Spremenjen Nissanov pristop za prihodnost elektrifikacije