Novice

Xiaomi najavlja skorajšnje razkritje prvega prototipa njihovega električnega avtomobila

Kitajski tehnološki gigant se pripravlja na naslednjo stopnjo realizacije načrtov na avtomobilskem področju.

Kmalu po lanski potrditvi vstopa med proizvajalce električnih vozil so pri kitajski korporaciji pričeli z resnejšimi pripravami ter iskanjem strokovnjakov, ki naj bi prispevali k preboju znamke na področju izdelave električnih vozil.

Začetek razvoja in priprav na proizvodnjo električnih vozil so omogočila začetna vlaganja v višini 1,5 milijarde ameriških dolarjev (1,5 milijarde evrov) ter finančna shema, po kateri naj bi v roku prihodnjih desetih let vložili še nadaljnjih 10 milijard dolarjev. Za preboj na avtomobilskem področju so ustanovili novo podjetje Xiaomi Auto Co Ltd. Company, lani novembra pa so dosegli sporazum s komitejem za ekonomski in tehnološki razvoj v Pekingu, po katerem naj bi na tem območju za potrebe razvoja in proizvodnje električnih vozil zgradili nov sedež podjetja skupaj s proizvodnimi zmogljivostmi.

Letno naj bi v novo zgrajenih objektih proizvedli okrog 300.000 enot. Nove proizvodne zmogljivosti naj bi nastale v dveh fazah, vsaka faza pa naj bi podpirala proizvodnjo 150.000 enot. Od letošnjega marca je število strokovnjakov, zaposlenih na področju raziskav in razvoja električnih vozil, že preseglo tisoč, po napovedih predstavnikov Xiaomija pa naj bi že kmalu zaposlili še dodatne okrepitve.

Oblikovanje in zasnova Xiaomijevega prvega električnega avtomobila naj bi potekala pod okriljem šanghajskega oblikovalskega studia HVST Automobile Design, prvi prototip pa naj bi razkrili že prihodnji mesec. Več podrobnosti zaenkrat še ne razkrivajo, znano je le, da naj bi Xiaomi načrtoval vsaj štiri različne električne modele, pričetek proizvodnje pa načrtujejo za leto 2024.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Xiaomi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prenovljeni 1,5-litrski TSI evo2 bo najprej na voljo v modelu T-Roc
Tudi Hyundai kmalu s cenovno dostopnim električnim modelom