Novice

Toyota je doslej prodala že 10 milijonov RAV-4

Od predstavitve prve generacije modela RAV-4 do februarja letos je Toyota prodala že skupno 10 milijonov primerkov tega priljubljenega modela.

V letu 1994, ko so pri Toyoti začeli s prodajo čisto prve generacije Toyote RAV-4, je Japoncem uspelo globalno prodati »samo« 53.000 primerkov. Deset let kasneje je ta številka zrasla na 240.000 vozil, leta 2016 že 643.000 primerkov letos pa 965.000 primerkov. To pomeni, da so samo v minulem letu prodali skoraj desetino vseh doslej izdelanih Toyot RAV-4.

Kako zelo popularni in zato za proizvajalce pomembni so postali SUV-i, kažejo tudi podatki iz ZDA. Tam je RAV-4 dejansko najbolje prodajani model Toyote, saj so jih minulo leto prodali kar 448.000 primerkov, torej skoraj polovico vseh RAV-4 na svetu. To še ni vse. Nadvlada SUV-ov oziroma v tem primeru RAV-4 se kaže tudi v primerjavi z nekoč najbolj prodajanima Toyotama v ZDA, Camryjem in Corollo. Skupni letni količini obeh je RAV-4 lansko leto presegel za približno 100.000 vozil, kar pomeni približno četrtino več kot enega in drugega.

Ker proizvodnja Toyote RAV-4 še vedno teče, bo v nekaj letih po številu prodanih enot prehitela nekatere legendarne modele. Eden od njih je recimo Fordov Model T, četudi je jasno, da se njegovih skupno prodanih 15 milijonov primerkov v vsej zgodovini ne more zares primerjati z avtomobilskim trgom in kupno močjo ljudi danes. Naslednja legenda in številčni mejnik postavljen še več let v prihodnost Toyote RAV-4 je dobrih 24 milijonov izdelanih Volkswagnovih Hroščev. Četudi je res, da se RAV-4 vse bolj zažira tudi v prodajo danes največkrat prodanega modela Toyote Corolle, bo prvi rabil še veliko let, da bo dosegel ali presegel Corollinih že doseženih 44 milijonov prodanih primerkov. No, ker Corollo še vedno proizvajajo in nič ne kaže, da bi njeno proizvodnjo nameravali ustaviti, je vprašanje, če jo bo RAV-4 sploh kdaj presegel po številu izdelanih modelov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Osveženi Lexusov LC z manj kilogrami na tehtnici
Karma Automotive z novim električnim kombiniranim vozilom