Novice

Karma Automotive z novim električnim kombiniranim vozilom

Podjetje iz južne Kalifornije, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo električnih vozil, je predstavilo novi električni kombi z vgrajeno avtonomno tehnologijo 4. stopnje.

Zasnovan naj bi bil na osnovi električne platforme E-Flex, ki so jo predstavili pretekli mesec in naj bi jo bilo moč prilagoditi na 22 različnih načinov. Zunanjost kombiniranega vozila s sposobnostjo avtonomne vožnje temelji na znani obliki Fiatovega modela Ducato in naj bi bil na voljo v različnih konfiguracijah pogonskega sklopa, baterij ter z različnimi dosegi. Zasnova platforme E-Flex omogoča uporabo različnih tipov baterij (ploščatih, paličastih) in različnih pogonskih sklopov z dvema ali štirimi motorji, vgrajena tehnologija pa naj bi ob polnjenju podpirala pretakanje energije v obe smeri v primeru potrebe po stabilizaciji omrežja.

Zaenkrat tehničnih podrobnosti in specifikacij še ne razkrivajo, so pa potrdili, da bo v vozilu vgrajena avtonomna tehnologija, ki so jo razvili pri podjetju WeRide. Sestavljala naj bi jo kombinacija radarskih tipal in tehnologije lidar, ki naj bi jima bila v pomoč še GPS in sistem kamer, vse skupaj pa naj bi omogočilo 360-stopinjski pregled nad okolico vozila v realnem času.

Podatke tipal zbira in obdeluje računalniška platforma Nvidia Drive AGX Pegasus, ki za obdelavo podatkov uporablja dva procesorja Xavier skupaj z dvema grafičnima procesorjema Tensor Core. Pri podjetju Karma trdijo, da naj bi sistem omogočal obdelavo nepredstavljivih 320 bilijonov (milijon milijonov) računskih operacij v sekundi. To omogoča strojno učenje (deep learning) z uporabo strukture (nevronske mreže), ki se zgledujejo po nekaterih funkcijah človeških možganov, ter varno in učinkovito avtonomno vožnjo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Karma. Foto: Karma.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota je doslej prodala že 10 milijonov RAV-4
Lanski dobiček avtomobilskih proizvajalcev manjši za 11 odstotkov