Novice

Toyota je upokojila znamko Scion

Toyota je z znamko Scion ciljala predvsem na mlade kupce, a se je japonski velikan odločil, da po trinajstih letih zaključi zgodbo, modele pa prenese pod okrilje znamke Toyota.

Znamka Scion je svojo življenjsko pot pričela leta 2002 z jasnim namenom: očarati kupce generacije X, ki so lastnike Toyot dojemali predvsem kot starejše osebe. Uspešnim začetkom sta pot tlakovala dva modela, kvadratast xB in kompakten xA, v najbolj uspešnem letu 2006 so jih prodali 173.034. Modelno ponudbo so predstavljali še številni zanimivi modeli, med katerimi velja izpostaviti FR-S, iA in iM, ki bo znova zaživel v letu 2017 pod Toyotino značko. V prodajne salone bo naslednje leto zapeljal še križanec C-HR, koncept, ki je bil v zadnjih letih predstavljen na več avtomobilskih salonih. Športni kupe tC bo oplemenitila zadnja različica, s proizvodnjo pa bodo zaključili avgusta. Prav tako je že padla odločitev o koncu proizvodnje modela xB.

Po več uspešnih letih je kombinacija gospodarske krize in Toyotin škandal s stopalkami za plin prisilila japonskega proizvajalca v preusmeritev sredstev. Glavni premik se je zgodil, ko se je Toyota odločila, da z vsemi topovi napade mlajše kupce in začela svoje modele opremljati z agresivnim in svežim videzom. Toyota je ustvarila znamko Scion prav s tem namenom, zdaj pa so se tudi v osnovni znamki preusmerili k iskanju mlajših kupcev, zato ni več potrebe po obstoju dodatne znamke.

”Toyotina odločitev je bila narejena kot odziv na potrebe kupcev. Danes si mlajši kupci še vedno želijo voziti zabavna vozila, ki so videti dobro, vendar morajo biti bolj praktična. Tako kot njihovi starši so začeli ceniti znamko Toyota in njene tradicionalne značilnosti kot sta kvaliteta ter zanesljivost. Istočasno so se nova Toyotina vozila razvila, ponašajo se z dinamičnim oblikovanjem in dobrimi voznimi lastnostmi, tem, kar iščejo mladi kupci,” je dejalo podjetje v uradni izjavi.

V trinajstih letih je znamka Scion prodala malenkost več kot milijon vozil, najslabše pa se je odrezala leta 2010, ko so prodali le 49.271 enot. Prihod športnega FR-s in mestnega iQ je prinesel dvig prodaje, toda številka se je kljub temu ustavila na 56.167 prodanih vozilih.

Japonski proizvajalec je poudaril, da trenutni lastniki ne bodo čutili sprememb, saj velja garancija, servisi in poprodajne storitve pa ostajajo nespremenjene. ” Zahvaljujemo se našim 1.004 prodajnim salonom Scion in njihovi podpori znamke. Verjamemo, da so naši prodajalci pridobili dragocen vpogled v notranjost podjetja in so ob investiciji veliko pridobili nazaj. V času prehoda bomo z njimi tesno sodelovali in jih podpirali v tem procesu ter pomagali sporočiti spremembo strankam,” je dejal Bob Carter, podpredsednik avtomobilskih operacij pri Toyoti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Avtoplin dostopen že na 80 Petrolovih bencinskih servisih v Sloveniji
Do 10-odstotne rasti brez dodatnega zaposlovanja