Novice

Toyota Mirai na reliju ADAC v družbi WRC dirkalnikov

Volkswagen je z dirkalnim Polom dominiral na ADAC Rallye Deutschland, kjer so osvojili prva tri mesta. Med najbolj opaznimi je bila tudi Toyota, vendar ne zaradi dirkaških uspehov.

 

Japonski proizvajalec vozil ni tekmoval na nemškem reliju za svetovno prvenstvo, a je tekmovanje izkoristil za prikaz predanosti pri izdelavi športnih vozil. Ne le da so najavili ponoven vstop v WRC leta 2017, razvili so model GT86 divizije 3, ki bo na voljo zasebnim ekipam za dirkanje na reli tekmovanjih.

Za vodjo tovarniškega dirkalnega moštva Gazoo so postavili štirikratnega svetovnega reli prvaka Tommija Mäkinena. Slednjega so pred kratkim na Finskem ujeli med testiranjem unikatnega primerka 4×4 GT86, izdelanega za Akio Toyodo, izvršnega predsednika Toyote.

Svojo vlogo na reliju ADAC je imel tudi brezemisijski Mirai, ki je nastopal v vlogi predvozila. Za volanom je sedel Mitsuhiro Kunisawa, nekdanji novinar ter dirkač na japonskem reliju za svetovno prvenstvo in azijsko-pacifiški seriji reli tekmovanj.

Mirai, prvi serijski avtomobil na gorivne celice je imel nameščeno zaščitno kletko, dirkalne sedeže, posodobljene zavore in dirkalne pnevmatike. Razen teh izboljšav je bil agregat popolnoma nespremenjen in je proizvedel 113 kilovatov. Za pospeševanje od 0-100 km/h je še vedno potreboval 9,6 sekunde.

Za preskrbo z energijo so skrbeli pri nemškemu uvozniku, kjer so za potrebe polnjenja priskrbeli super trdno polnilno enoto, ki je dirkalno vozilo napolnila v treh minutah. Glavni inženir za model Mirai, Yoshikazu Tanaka, je ob debiju dejal: ”Naše sanje so, da bodo nekoč vozila na gorivne celice tekmovala v svetovnem reli prvenstvu WRC, zato bomo še naprej z velikimi ambicijami razvijali to tehnologijo.”

Ob premieri neslišnega dirkalnika v Trieru so opozorili gledalce, naj se privadijo na neslišno dirkanje, v zameno pa bodo priča umetnosti dirkanja skoraj brez onesnaževanja okolja. No, mogoče pa je dirkalni Mirai poganjala limonada? Kot so pri znamki prikazali z zadnjim oglasom, lahko gorivo za vozilo na gorivne celice ustvarijo praktično iz vsega, celo iz neprodane otroške limonade.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Autoblog. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen naj bi prestavil prihod Phaetona
Nissan Navara NP300 bo prepričevala s stilom in zmogljivostmi