Novice

Toyota Prius v Evropi le še kot priključni hibrid

Model, ki je v Toyotini paleti verjetno naredil največ za popularizacijo t.i. samopolnilnih hibridov, bo v Evropi z novo generacijo na voljo le še s priključno-hibridnim pogonskim sklopom.

Peta generacija Priusa je doživela svetovno premiero na Japonskem, medtem ko je njegov prvi evropski nastop napovedan za 5. december letošnjega leta – takrat lahko pričakujemo tudi končne specifikacije za lokalne trge.

Dodobra preoblikovani Prius, ki je svojo pot pričel leta 1997 ter velja za prvi serijski avtomobil na hibridni pogon na svetu, se bo v naslednji generaciji predstavil kot pomemben protagonist Toyotine zaveze o ogljični nevtralnosti. Slednjo ob priključno-hibridni tehniki (PHEV) in hibridnem pogonu s prispevki k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida dopolnjujejo še baterijsko-električna vozila (BEV) ter vozila na gorivne celice (FCEV).

Prius v Toyotino floto uvaja novo generacijo priključnega hibridnega sklopa sistemske moči 164 kW (223 KM), ki ga sestavljajo 2,0-litrski bencinski motor (111 kW/148 KM), elektromotor (120 kW/160 KM) in planetno gonilo. Pri znamki ob najavi obljubljajo, da bo v primerjavi s trenutno generacijo novi model ponujal občutno povečano moč ter posledično močnejše in bolj odzivno pospeševanje.

Priključna-hibridnost naj bi na račun litij-ionskega baterijskega sklopa kapacitete 13,6 kWh omogočala, da bi večina dnevnih voženj uporabnikov potekala v električnem načinu brez lokalnih emisij – doseg naj bi se v primerjavi s predhodno generacijo podaljšal za več kot 50 %, torej okvirno do 90 km. Novi baterijski sklop, ki ga tvorijo celice z višjo energijsko gostoto, je bolj kompaktno zasnovan in nameščen pod zadnje sedeže, kar naj bi z nižanjem težišča prispevalo tudi k boljši vodljivosti. Za še večjo energijsko učinkovitost naj bi uporabnikom ponudili tudi opcijsko streho s solarnimi celicami. Ob tem velja dodati, da so inženirji aerodinamično optimizirali Priusovo karoserijo, kar je še en dejavnik, ki pripomore k nižji porabi goriva ter pozitivno vpliva na vodljivost in stabilnost.

Tudi peti Prius, zasnovan na drugi generaciji platforme GA-C z nižjo maso in povečano togostjo, bo na cesti težko spregledati. Kupejevsko silhueto z značilnim klinastim prednjim delom naj bi očistili vseh odvečnih potez. Bočna linija je poudarjena tudi na račun znižanja vozila za 50 mm, ob tem pa je vrh strehe pomaknjen nekoliko bolj proti zadku. Vozilu so povečali medosno razdaljo za 50 mm, a je skupna dolžina vozila v primerjavi s predhodnikom krajša za 46 mm. Sprednje luči s prepoznavno obliko, skupaj s horizontalnimi linijami in dejanskim prirastkom v širini (22 mm), poudarjajo stabilnost in dodajajo vtis dinamike. Zadek zaznamuje linearen svetlobni element, pozicioniran nad logotipom imena.

Zasnova prostornejše notranjosti sledi zunanjemu oblikovanju s svojimi čistimi linijami in t.i. otočno arhitekturo. Položaj sedenja je nekoliko nižji, zasloni in krmilni elementi pa naj bi omogočali optimalno uporabnost in intuitivno vožnjo brez nepotrebnega odvračanja pozornosti. Pred voznikom je 7-palčni zaslon, medtem ko je sredinsko nameščen nižji osrednji zaslon, pod katerim so ločeni gumbi za upravljanje klimatizacije. Osvetlitev novo oblikovane armaturne plošče je povezana z delovanjem varnostnega sistema Toyota Safety Sense, zato lahko posreduje opozorila s spreminjanjem barv.

V Evropi lahko novi Prius pričakujemo spomladi 2023.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Toyota Prius v Evropi le še kot priključni hibrid"


mrtwelvetrees
1 leto 5 meseci nazaj

Ne vem zakaj so tako nizki, takoj podrsaš sprednji kljun. To ni ni praktično ker moraš zelo pazit da ga spodaj ne odrsaš.

tha_man
1 leto 5 meseci nazaj

Res je lep. Tole se ne bo kupovalo več samo za šparanje z gorivom.

srcnik
1 leto 5 meseci nazaj

Pa avto prvič v svoji zgodovini izgleda lepo, vi se pa drkate na toplotne črpalke…

Gosic
1 leto 5 meseci nazaj

Prejšnja generacija je bila vizualno čisto solidna. Ja eni se drkamo s toplotno, eni pa z dpf filtri.

xxl
1 leto 5 meseci nazaj

…mi dva sva že na stopnji, ko ne gledava samo, ali nama je avto všeč…

srcnik
1 leto 5 meseci nazaj

… ja dedek…

Gosic
1 leto 5 meseci nazaj

Manjka ključni faktor za nekatere kupce: ali toplotna črpalka za ogrevanje ostaja? Ker če ne, potem je to v zimi in hladnem vremenu navaden hibrid.

xxl
1 leto 5 meseci nazaj

Zakaj, vsaj 30-35 km bi morala narediti? Ali skoraj nič?

Gosic
1 leto 5 meseci nazaj

Ne razumem? Toplotna omogoča vožnjo v EV načinu. Če tega ni, laufa motor.

 
Rimac Nevera z novim rekordom
Pomemben mejnik prodaje modelov ID.