Novice

Solarni Prius za vožnjo brez dodatnega polnjenja

Toyota raziskuje možnost uporabe solarnih panelov na celotni površini avtomobila z namenom zmanjšanja ali celo ukinitve potrebe po konvencionalnem polnjenju.

Navdih za projekt, ki poteka tudi ob finančni podpori japonske vlade, naj bi dobili na podlagi razvoja izredno tankih solarnih panelov za napajanje satelitov. Razvilo jih je podjetje Sharp, njihova debelina, ki ne presega 0,03 mm, pa omogoča namestitev praktično na vse površine avtomobila. Kljub dodatnemu zaščitnemu sloju, ki debelino poveča na slab centimeter, solarno napajanje testnega Priusa zagotavljajo sončne celice na pokrovu motorja, strehi ter na zadnjem steklu in spojlerju. Vgrajene celice naj bi ob idealnih pogojih in 34-odstotnem izkoristku omogočale do 860 W moči za polnjenje baterij.

Energija, proizvedena s pomočjo solarnih panelov, neposredno napaja baterije, kar naj bi ob idealnem dnevu zagotovilo dovolj energije za premagovanje razdalje do 56 km, več kot dovolj za vsakodnevno uporabo avtomobila. Rezultati študije, ki jo je izvedlo Ameriško združenje za varnost v prometu (AAA Foundation for Traffic Safety) so namreč pokazali, da povprečen ameriški voznik dnevno ne prevozi razdalje, daljše od 46 km.

Avtomobil se lahko polni na parkirnem mestu ali med vožnjo, do težav prihaja le ob preveč oblačnem ali prevročem vremenu, ko se izkoristek sončnih panelov drastično zmanjša in je za izpolnjevanje vsakodnevnih potreb baterijo treba še dodatno polniti. Zanimivo pa je, da je učinkovitost polnjenja med vožnjo za približno 26 odstotkov večja kot pri parkiranem vozilu. Baterije so pri testnem avtomobilu nameščene v prtljažniku in tehtajo dodatnih 80 kg.

Cilj projekta naj bi bil ustvariti električni avtomobil, ki ob podpori solarnega polnjenja ne bi potreboval dodatnega polnjenja na klasičnih polnilnicah. Trenutno so največji izzivi inženirjev pri Toyoti zmanjšanje dodatne mase ter znižanje stroškov uporabe tovrstne tehnologije.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Solarni Prius za vožnjo brez dodatnega polnjenja"


Firediver
4 leta 7 meseci nazaj

Med vožnjo se PV celice hladijo, kar poveča učinkovitost le-teh.
Vseeno pa ima avto premalo površine za večji učinek polnjenja.
Zanimivo bo videti, ko bodo nadstreški postali odvečni zaradi senčenja 🙂

4 leta 6 meseci nazaj

Nadstreški bodo postali še nujnejši. Zaradi toče.

Ivan36
4 leta 7 meseci nazaj

“Energija, proizvedena s pomočjo solarnih panelov, neposredno napaja baterije, kar naj bi ob idealnem dnevu zagotovilo dovolj energije za premagovanje razdalje do 56 km” Ob zmanjšanju teže vozila pa še vsaj 30 km + naprimer . brez pomika zadnjih stekelj, ožje in za 2 coli večje gume, tanjša zadnja klop in obloge vrat, samo ročna elektrrična klima, ipd

 
Novi Defender tokrat malo drugače
Volkswagen e-up! po prenovi z daljšim dosegom in nižjo ceno