Novice

Toyota tudi letos najbolj cenjena znamka med avtomobilisti

Rezultati študije BrandZ podjetja Millward Brown, ki vsako leto razvrsti globalne znamke glede na njihovo ocenjeno vrednost, so pokazali, da ostaja med avtomobilisti najbolj cenjena znamka Toyota.

Toyota se je med prvih sto globalnih znamk uvrstila pred znamkama BMW in Mercedes-Benz, med prvih deset avtomobilistov pa se je v raziskavi prvič uvrstila tudi znamka Tesla, ki je iz deseterice izrinila Lexus.

BrandZ top10 carsPo besedah Petra Walshea, direktorja BrandZ, je Toyota pridobila na svoji vrednosti znamke (+2% na 29,5 milijard ameriških dolarjev) zaradi neprestanega poudarka na izboljševanju izkušenj svojih kupcev: “Z vidika potrošnikov je Toyota visoko cenjena znamka, ki nadaljuje z inovacijami. V tem je njena moč in razlog, da še vedno generira tako visoke številke.”

Toyota je v preteklih enajstih letih, odkar objavljajo rezultate študije, kar devetkrat zasedla prvo mesto med avtomobilskimi znamkami.

Teslin vstop med deseterico je po Walshevih besedah med drugim rezultat širitve ponudbe s cenovno dostopnejšim modelom 3. Na devetem mestu se je znašla znamka Porsche, ki naj bi se vračala k svojim koreninam s primernimi produkti za ključne nišne skupine kupcev.

Letošnji položaj BMW naj bi bil odraz uvedbe serije 7, priključnohibridnega i8 ter i3: “BMW ima obsežne izkušnje z vodenjem znamke, poleg tega pa se lahko pohvali z neverjetnimi voznimi lastnostmi in atraktivnostjo svojih modelov.”

Vrednost znamke je v prvi deseterici najbolj povečal Mercedes-Benz, kar je Walshe komentiral z naslednjimi besedami: “Mercedesu je dodobra koristila uvedba razreda E, letos se je odrezal odlično, še posebej na Kitajskem. Ima nabor različnih modelov, ki so zelo všečni različnim ciljnim publikam. Razširitev portfelja se jim res dobro obnese.”

Med prvo deseterico je v zadnjem letu največ vrednosti izgubila znamka Audi, kar je v največji meri povezano s finančnimi izzivi, s katerimi se v posledicah dizelskega škandala sooča skupina Volkswagen.

Prvih sto globalnih znamk si lahko ogledate na tej povezavi.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe, BrandZ. Foto: Urška Radolović.)

 

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Toyota tudi letos najbolj cenjena znamka med avtomobilisti"


esem
7 leta 10 meseci nazaj

Naslov ni samo zavajajoč, je povsem napačen. Pomen izraza “med avtomobilisti najbolj (cenjena” je nekaj čisto drugega kot tržno-kapitalska vrednost (razen če ne enačimo avtomobilistov s kapitalisti). Je toliko huda napaka, da bi bilo nujno spremenit naslov in še kaj (ter nato zbrisat ta moj komentar). Tudi sicer je še nekaj napak – npr to ni študija, ampak poročilo/razvrstitev.

 
Ford Ka+ bo zapeljal na evropske ceste
Znane so slovenske cene za Suzuki Baleno