Novice

Q8 bo Audijev paradni konj

Rupert Stadler, izvršni direktor Audija, je potrdil, da bo proti koncu desetletja na ceste zapeljal športni terenec, ki bo pozicioniran v sam vrh Audijeve ponudbe. Poimenovali naj bi ga Q8, primarno pa bo namenjen kupcem na Bližnjem vzhodu ter ameriškemu in kitajskemu trgu, kjer je povpraševanje po tovrstnih vozilih veliko.

V intervjuju za ameriški Bloomberg je Stadler dejal, da trdo delajo na tem projektu, ki bo dvignil ugled znamke. ”Prepričan sem, da potrebujemo to vozilo do leta 2020,” je dejal ob predstavitvi prenovljenega športnega terenca Q7 na avtomobilskem salonu v Detroitu.

Audi želi razširiti ponudbo športnih terencev in s tem povečati prodajo predvsem na ameriškem trgu, kjer nemška tekmeca prodata dobro polovico vozil več. Svoj pohod na ameriški trg je napovedal tudi BMW z modelom X7, zato bo Audi lahko dobil konkurenco še pred prihodom njihovega paradnega konja.

Tudi ostala konkurenca ne spi saj je Bentley že napovedal najbolj prestižnega in najdražjega športnega terenca Bentaygo, Maserati pripravlja model Levante, Jaguar pa je pred kratkim napovedal prihod športnega terenca poimenovanega F-Pace.

V naslednjih nekaj letih bi lahko vozila visokega cenovnega razreda na ameriškem trgu dosegla 13-odstotni tržni delež, kar je za tri odstotke več kot sedaj. Audi je tekmece že premagal na ostalih pomembnih trgih, zato želijo enako storiti tudi tukaj. ”To smo naredili na Kitajskem in v Evropi. Zakaj se enako v neki točki ne bi zgodilo tudi v ZDA?” je dejal Stadler.

Q8 je vključen v petletni Audijev načrt, v katerem bodo zapravili 24 milijard evrov za razvoj in proizvodnjo novih vozil. Večino tega zneska bodo porabili za razvoj novih modelov in povečali število različnih modelov s 50 na 60. Med njimi je tudi kompaktni Q1, ki se bo pridružil modelu Q3, srednje velikemu Q5 in največjemu Q7.

Audi želi do leta 2020 prevzeti položaj glavnega premijskega proizvajalca vozil BMW-ju. V letu 2014 so zmanjšali zaostanek le na 70.619 enot, tretji Mercedes-Benz za vodilnim zaostaja za 160.000 prodanih enot, vendar je zabeležil največjo rast med nemško prestižno trojico. Vsekakor nas čaka zanimivo leto 2015.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews. Foto: Audi).

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz povečuje kapacitete v Kecskemetu
Toyota vendarle na prvem mestu