Novice

Toyota nad nenamerno pospeševanje z varnostnim sistemom

Toyotina sveže predstavljena funkcija ASF (Acceleration Suppresion Function) je bila zasnovna z mislijo na prometne nesreče, ki so posledica voznikovega nenamernega pritiska stopalke za plin.

Sistem ASF s pomočjo tipal razbere vozne okoliščine, v katerih voznik ni namerno pritisnil na stopalko plina in posledično prepreči nenamerno pospeševanje avta. S tem je novi sistem naprednejši kot prejšnji, ki je znal preprečiti pospeševanje samo v primeru, da je pred avtom ali za njim sistem zaznal fizično oviro. Da zna ASF danes preprečiti pospeševanje tudi ob prosti poti pred ali za avtom, je Toyotinim inženirjem omogočilo izoliranje omejenega števila okoliščin, v katerih je bilo pospeševanje zavestno, od situacij, ko je bilo pospeševanje izzvano nenamerno.

Japonci nameravajo funkcionalni algoritem deliti tudi z drugimi proizvajalci, na začetku pa ga bodo trgu ponudili sami. Za začetek bodo od tega poletja naprej lahko s sistemom ASF opremljene Toyote in Lexusi na njihovem domačem trgu. Voznikom na Japonskem ga bodo najprej ponudili v obliki doplačilne nadgradnje skupka varnostno-voznih pripomočkov Safety Sense, nobenega dvoma pa ni, da se bo s časom, kot že toliko drugih podobnih sistemov, umestil v nabor serijsko primaknjenih varnostnih elementov.

Tekom letošnjega leta namerava Toyota razširiti ponudbo nekaterih obstoječih varnostnih sistemov iz dražjih modelov v cenovno dostopnejše modele znamke. Mednje med drugim spadajo sistem za izogibanje oviram, sistem za nujno zaviranje v primeru težav voznika in sistem nadzora hitrosti pri vožnji skozi ovinek.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops; Foto: Toyota)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Toyota nad nenamerno pospeševanje z varnostnim sistemom"


xxl
3 meseci 23 dni nazaj

Ne razumem. Obstajajo ljudje, kateri nenamerno pohodijo plin? Zakaj pa? Ne vedo, kje je kaj? Bremza je bremza, pedal plina je pedal plina. Kako lahko to zamenjaš, razen če prvič voziš?

tha_man
3 meseci 23 dni nazaj

Se je že dostikrat zgodilo, da je kdo v paniki namesto na bremzo stopil na gas.

xxl
3 meseci 23 dni nazaj

Saj preden stisneš bremzo, imaš ponavadi stopalo na plinu, mar ne?

3 meseci 23 dni nazaj

Takšen je za pregled pri psihiatru!

 
Velika Britanija pospešuje uvedbo prepovedi prodaje vozil na fosilna goriva
Uradne skice napovedujejo Škodo Octavio RS iV