Novice

Velika Britanija pospešuje uvedbo prepovedi prodaje vozil na fosilna goriva

Po spremenjenih načrtih nameravajo v Veliki Britaniji že z letom 2035 prepovedati prodajo novih vozil z bencinskimi in dizelskimi motorji ter hibridnih vozil, kar naj bi občutno pripomoglo k manjši onesnaženosti zraka.

Prvotni načrti britanske vlade so sicer predvidevali prepoved prodaje tovrstnih vozil po letu 2040, vendar so se zaradi vse večjega onesnaževanja odločili prepoved uvesti že pet let prej. Premier Borut Johnson je ob najavi okoljske konference COP26, v organizaciji Združenih narodov novembra v Glasgowu, poudaril, da namerava Velika Britanija do leta 2050 zmanjšati emisije toplogrednih plinov na nič. Po njegovem mnenju naj bi uvedba prepovedi prodaje vozil na fosilna goriva že v letu 2035 omogočila hitrejšo tranzicijo proti načrtovani družbi brez emisij.

Izrazil je še željo, da si vsaka država postavi podobne cilje v skladu z zmožnostmi, na konferenci v Glasgowu pa naj bi se novembra dogovorili o realnih možnostih v zvezi s to problematiko.

Tudi sir David Attenborugh je ob predstavitvenem dogodku konference COP26 poudaril, da bo ob neukrepanju onesnaževanje vse hujše. Hkrati meni,  da je napočil čas, ki zahteva organiziranost držav na globalnem nivoju v zvezi z morebitnimi rešitvami.

Podobne ukrepe v zvezi z omejitvami ali prepovedjo prodaje vozil na fosilna goriva je najavilo že kar nekaj drugih držav, med drugimi tudi Norveška, kjer so si do leta 2025 postavili neobvezujoč cilj, da bodo vsa nova vozila brez emisij. Podobno razmišljajo tudi v Franciji, kjer naj bi do leta 2040 prav tako prepovedali prodajo vozil, ki za pogon uporabljajo fosilna goriva.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Murray Kerr, The White House.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota in Panasonic v skupno proizvodnjo baterij
Toyota nad nenamerno pospeševanje z varnostnim sistemom