Novice

Uradne skice napovedujejo Škodo Octavio RS iV

Čehi ponovno stopnjujejo napetost in pričakovanje javnosti pred prihodom čisto nove Octavie RS. Model nam bodo pokazali v živo sicer šele čez mesec dni v Ženevi, do takrat pa si lahko ustvarimo vtis o novinki s pomočjo priloženih skic.

Že res, da oblikovalske slike običajno prikazujejo bolj všečne podobe novih modelov, kot se potem v resnici uresničijo, a je pri Octaviji RS iV vseeno verjetno, da resnica ne bo pretirano daleč od stilističnih obljub.

Prvo glavno sporočilo tokratnih vizualizacij je, da bo tudi nova generacija ostre Octavie dobavljiva še naprej bodisi kot petvratna kombilimuzina, bodisi kot karavan, oziroma, kot ju imenujejo Čehi, kot kupe in kot kombi. V skladu s pričakovanji primakne tretma RS zunanjosti poudarjena odbijača spredaj in zadaj, razširjena pragova, ne manjkata pa niti dva (zelo verjetno zgolj navidezna) zaključka izpušnih cevi na zadku. Prčakovati je tudi platišča večjih premerov, a je jasno, da bo delež pnevmatik na kolesih v resnici vseeno večji kot prikazujejo skice. Športno noto modela bodo poudarjali še v celoti v črnino obarvana maska motorja ter odprtine za vstop hladilno-polnilnega zraka motorja v spodnjem delu prednjega odbijača. Zadaj je opaziti tudi izstopajoč neprekinjen rdeč odbojni trak širom celotnega odbijača, ki naj bi naredil avto na pogled čim bolj stabilen in športen.

Pogonski sklop bo zagotovo priključno-hibriden, vedno glasneje pa se govori tudi o bencinarju. Oba naj bi premogla največ 180 kW (245 KM), a je pričakovati, da bo hibridna različica kljub enaki moči dinamično vseeno v nekoliko slabšem položaju kot bencinar. Kombinacija dodatnega elektromotorja in zajetne, približno 13-kilovaturne baterije v zadku avta naj bi ji po ocenah primaknila okoli 200 kilogramov lastne mase.

Prihod dizla je v tem trenutku še pod vprašajem, a če bo ta res prišel, lahko računamo na znani dvolitrski TDI z okoli 200 KM nazivne moči. Medtem ko bosta pri bencinski Octaviji RS na voljo tako ročni kot tudi DSG menjalnik, pa se ve, da bo hibrid dobavljiv izključno v povezavi z dvosklopkovnim menjalnikom DSG. Pogon pri vseh različicah naj bi bil izključno prednji.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota nad nenamerno pospeševanje z varnostnim sistemom
Novi Hyundai i20 pred ženevskim debutom