Novice

Toyotin Guardian kot pomočnik vozniku

V času, ko vsi na veliko govorijo o sistemih avtonomne vožnje, se Toyota osredotoča na sistem, ki voznika ne nadomešča, temveč mu nudi podporo v najbolj kritičnih situacijah.

Toyota zagotavlja, da njihov sistem Guardian (slovensko varuh) odgovornost nad upravljanjem avta še naprej pušča povsem v pristojnosti voznika. Z množico tipal opremljen sistem pri tem v ozadju bdi nad dogajanjem okoli avtomobila in vozniku v kritičnih situacijah poseže v upravljanje avta, da bi preprečil nesrečo.

Idejo za to so Japonci dobili iz bojnih letal. V njih je med pilotom in letalom v resnici nadzorna elektronika letala, ki pilotove ukaze prestreže ter »zgladi« na način, da so primerni oziroma varni za letalo in pilota. Na podoben način tudi Toyotin Guardian poseže v delovanje avta samo v primeru zaznane težave.

Toyota opozarja, da s tem sistem Guardian ni namenjen samodejni vožnji in posledični nadomestitvi voznika, ampak deluje izključno kot pomočnik. S tem ga vidi Toyota kot neke vrste vmesno stopnjo do resnično avtonomnih vozil. Nekaj, na kar bomo na javnih cestah, tako Toyota, čakali še vrsto let.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Toyotin Guardian kot pomočnik vozniku"


xxl
5 leta 3 meseci nazaj

To bi bilo zame sprejemljivo.

 
Carlos Ghosn na sodišču zanikal obtožbe
Mercedes-Benz je razkril novo generacijo modela CLA