Novice

Toyotina ideja za boljšo varnost in preglednost

V avtomobilu morata biti stebrička A dovolj čvrsta in široka, da skrbita za varnost potnikov. A širša kot sta, bolj vozniku ovirata pogled na vozišče in okolico.

Velik delež sodobnih avtomobilov že ima na voljo sistem za opozarjanje voznika na predmete v mrtvem kotu v stranskih ogledalih. Po drugi strani pa stebrička A ostajata razlog, zaradi katerega lahko celo spregledamo pešca ali kolesarja. Še več, z zahtevnejšimi varnostnimi standardi sta s časom postala precej širša in bolj moteča kot včasih.

Očitno se tudi pri Toyoti zavedajo te težave, saj je iz objave Ameriškega patentnega urada (US Patent and Trademark Office – USPTO) razvidno, da so razvili “napravo”, ki na inovativen način poskrbi, da nadležen stebriček A pred očmi voznika enostavno izgine. In to brez čarovnije!

Za razliko od sistemov, ki za “nevidnost” posameznih delov avtomobila (pokrova motorja, stebričkov A, B in C) projicirajo sliko zunanjih kamer, so se pri Toyoti domislili cenejše praktične rešitve s premišljeno postavitvijo zrcal, ki poskrbijo za ukrivljanje svetlobe okrog predmeta – v tem primeru stebrička A – zaradi česar voznik lahko vidi dogajanje za stebričkom A.

Morda iz varnostnih razlogov prednja stebrička nikoli več ne bosta tanka in elegantna, obstaja pa možnost, da se bo Toyotina “naprava za nevidnost” nekoč v prihodnosti s papirja preselila v proizvodnjo. In tudi to je boljše kot trenutno stanje.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend, Carscoops. Slika: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Toyotina ideja za boljšo varnost in preglednost"


wildbliw
6 leta 8 meseci nazaj

Vprašanje je le; ali bo ta tehnologija delovala iz vseh zornih kotov enako?

Občutek imam, da bo zrcala potrebno nastavljati tako, kot vzvratno ogledalo. V tem primeru zadeva odpove takoj, ko bomo za malenkost premaknili glavo naprej ali v stran.

 
Genesis prihaja v Evropo šele leta 2020
Fisker z novim električno gnanim avtomobilom