Novice

Toyotine tehnične novosti

Japonci so ponosno napovedali tri pomembne tehnične novosti, s katerimi bodo opremljali njihove bodoče modele, osnovane na platformi TNGA. Prvi je tako imenovani Dynamic Force bencinski motor, drugi je izboljšan hibridni sistem, tretji pa ravno tako izboljšan neskončnostopenjski menjalnik Direct Shift-CVT.

S platformo TNGA pokrivajo za Toyoto zelo širok in tržensko izredno pomemben razpon modelov, ki sega od ekoprvaka Priusa vse do prodajnega zanesljiveža v Ameriki Camryja.

Resnici na ljubo so Japonci o vseh razmeroma skopi s podrobnostmi. O prvem, bencinskem Dynamic Force, tako pravijo zelo na splošno, da gre za dvolitrski štirivaljnik, ki bo nadgrajen s tehniko hitrega zgorevanja ter prilagodljivega nadzornega sistema. Posledica naj bi bile boljša prožnost ter večja nazivna moč, čeprav o obeh nočejo govoriti s konkretnimi številkami. Zato so pa toliko bolj in tudi s številko, konkretni glede njegove učinkovitosti. Ta naj bi bila rekordna, saj naj bi znašala zavidljivih 40 odstotkov.

Motor bodo lahko vgradili v hibridni sistem naslednje generacije. Kot o motorju, so redkobesedni tudi glede lastnosti hibridnega sistema. Pravijo samo, da bo zmožen manjšanja motornih vrtljajev pri pospeševanju, kar se bo odražalo v akustično manj naporni vožnji ter tudi izboljšani učinkovitosti goriva, saj bo sistem zmožen iz baterije zagotoviti večji del energije kot danes.

Tretji v vrsti je neskončnostopenjski menjalnik Direct Shift-CVT, ki ima kot prvi na svetu vgrajeno tako imenovano prestavo za speljevanje, ki se v odvisnosti od voznih okoliščin vklaplja ali izklaplja iz sklopa. Menjalnik naj bi s tem dodatkom izboljšal pospeševanje ter, tako Toyota, občutno izboljšal učinkovitost menjalnika pri majhnih hitrostih.

Vse tri tehnične rešitve bodo Japonci začeli vgrajevati v svoja vozila že letošnjo pomlad. Kako zelo pomembni so zanje, pa priča naslednji cilj: do leta 2023 naj bi kar 80 odstotkov modelov Toyote in Lexusa, postavljenih na platformo TNGA, imelo vgrajene v pogonski sklop naštete elemente.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo potegnil črto pod bencinske motorje
Nova generacija Audijeve poslovne limuzine