Novice

Toyotini moduli naj bi uveljavili širšo rabo gorivnih celic

Toyota je pripravila modularen sistem gorivnih celic, ki naj bi omogočil širšo in večnamensko uporabo tovrstne tehnologije na različnih področjih z namenom zmanjševanja škodljivih izpustov.

Japonski avtomobilski proizvajalec je svoje dolgoletne izkušnje, pridobljene v razvoju in izdelavi vozil s tehnologijo gorivnih celic, uporabil za pripravo in izdelavo modulov za uporabo čistejše energije na mnogih področjih. Toyota sicer v okviru svoje palete vozil tehnologijo gorivnih celic že ponuja v modelu Toyota Mirai in v avtobusu Sora, obenem pa, preko patentov ali pa neposredno, tehnologijo gorivnih celic prodaja vrsti podjetij z namenom zmanjševanja ogljičnega odtisa.

Po trenutno dostopnih informacijah naj bi bili na voljo dve izvedenki  modulov (pokončna Type I in ležeča Type II) z močjo 60 ali 80 kilovatov ter 400 ali 750 voltov napetosti. Posamičen modul naj bi tehtal 240 oziroma 250 kg, medsebojno pa naj bi jih bilo moč kombinirati, kar naj bi še dodatno razširilo možnosti uporabe. V veliki večini bi ti moduli zadostili potrebam avtomobilskih proizvajalcev, ki želijo v svojih produktih ponujati tudi to vrsto energije, odpira pa se še vrsta možnosti za uporabo v tovornem prometu, avtobusih, vlakih ali na plovilih. Namenjeni naj bi bili tudi uporabi v ostalih vejah industrije lahko pa bi delovali tudi v vlogi samostojnih generatorjev električne energije. Kot najavljajo pri Toyoti, nameravajo kupcem nuditi tudi vso podporo pri načrtovanju in uporabi njihovih modulov.

S prodajo predstavljenih modulov naj bi pričeli že letos, podrobnejših tehničnih podrobnosti in cen pa zaenkrat ne razkrivajo.

Avtomobilizem.com (Vir: Toyota, Autoblog. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Izbran je Evropski avto leta 2021
Volkswagen najavlja svoje prvo avtonomno vozilo