Novice

Izbran je Evropski avto leta 2021

Medtem ko je večina avtomobilističnih novinarjev v domačih deželah, namesto da bi se zbirali dan pred otvoritvijo najbolj renomiranega evropskega avtomobilskega salona, se je v švicarski Ženevi odvilo vsaj zaključno dejanje izbora za Evropski avto leta 2021, ki smo si ga tudi letos lahko ogledali le v spletnem prenosu.

Letošnji izbor se je pričel s seznamom  38 možnih kandidatov. Tega so žirantje izbora konec lanskega decembra skrčili na 29 novih modelov, ki so zadostili kriterijem udeležbe – biti prvič naprodaj v letu pred podelitvijo nagrade (2020) v najmanj petih evropskih državah.

Januarja so objavili sedem finalistov izbora:

Današnje glasovanje 59 žirantov iz 22 držav je prineslo zanimivega, morda za koga nepričakovanega zmagovalca, saj se je na prvo mesto uvrstil Toyotin Yaris z 266 točkami. Na drugo mesto je z 240 točkami potihem pripeljal električni Fiat 500, le točko manj pa je v seštevku dobil Cuprin Formentor. Četrto mesto je z 224 točkami osvojil Volkswagen ID.3, 199 točk je bilo dovolj za peto mesto Škode Octavia, Land Rover Defender je bil v seštevku šesti s 164 točkami, Citroën C4 pa sedmi s 143 točkami.

Avtomobilizem.com (Vir: COTY. Foto: Toyota, zajem zaslona YouTube.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Izbran je Evropski avto leta 2021"


3 leta 1 mesec nazaj

ko pogledam ostale tekmovalce mi je jasno zakaj je avto zmagal.

xxl
3 leta 1 mesec nazaj

Presenečen na prvo žogo. Ko pa malo bolje premislim, kar upravičeno; cenovno dostopen mestni avto, ki ne onesnažuje preveč.

 
Nissan naj bi razvijal motor s 50-odstotno toplotno učinkovitostjo
Toyotini moduli naj bi uveljavili širšo rabo gorivnih celic