Novice

Preobrazba Toyote Mirai

Toyota predstavlja drugo generacijo modela Mirai, ki za pogon uporablja energijo iz vodikovih gorivnih celic.

Novi Mirai je zasnovan na podlagi modularne platforme GA-L, ki ob večji učinkovitosti omogoča vrsto izboljšav, vključno z boljšo uravnoteženostjo in prostornejšo notranjostjo petsedežne kabine. Na račun izboljšane aerodinamike in dodatnega rezervoarja za vodik so uspeli doseg povečati za 30 odstotkov, da sedaj znaša približno 650 km. Rezervoarji za vodik so nameščeni v obliki črke T – najdaljši je vzdolžno pod tlemi vozila, dva manjša pa na straneh pod zadnjimi sedeži in prtljažnim prostorom. Skupaj lahko shranijo do 5,6 kg vodika, kar je kilogram več kot pri prvi generaciji modela.

Za bolj dinamično cestno podobo poskrbijo nova razmerja (dolžina 4,975 m, višina 1,470 m), še dodatno pa jo poudarijo 19- ali 20-palčna platišča, ki obenem zagotavljajo nizko težišče in dobre vozne lastnosti ob malo manj kot trimetrski medosni razdalji.

Platforma GA-L poleg večje togosti omogoča prestavitev sklopa gorivnih celic v sprednji del avtomobila ter namestitev električnega motorja zadaj, kar poskrbi za idealno porazdelitev mase v razmerju 50:50. Za pridobivanje energije so Toyotini inženirji uporabili nov sklop gorivnih celic in konverterja (FCPC), v enoten okvir pa jim je uspelo združiti tudi ostale elemente – vodno črpalko, hladilnik, zračni kompresor in črpalko za recirkulacijo vodika. Z uporabo trdnega polimerja so uspeli doseči specifično gostoto moči 5,4 kW/l, največja moč pa je povečana s 114 kW na 128 kW. Za shranjevanje energije je tokrat uporabljena litij-ionska baterija, ki je dimenzijsko manjša in lažja, vendar kljub temu zagotavlja več kapacitete in moči.

Že sama zasnova pogona na gorivne celice poudarja okoljsko ozaveščenost, pri novi generaciji modela Mirai pa so šli še korak dalje, saj naj bi zasnovali avtomobil z negativnimi emisijami. S tem namenom so vgradili filter, ki med zajemom zraka odstrani 90 do 100 odstotkov delcev v velikosti med 0 do 2,5 mikrona ter posledično med vožnjo čisti zrak.

Toyota z novo generacijo modela Mirai načrtuje desetkratno povečanje njegove prodaje v globalnem merilu, saj je novi model še bolj privlačnega videza in energetsko učinkovitejši. V primerjavi s prvo generacijo naj bi bila njegova cena za približno 20 odstotkov nižja. Poleg tega se v prihodnosti obeta tudi enostavnejše lastništvo avtomobilov na gorivne celice, saj se na različnih koncih sveta izboljšuje in posodablja infrastruktura polnilnih postaj.

Avtomobilizem.com (Vir, foto in video: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Preobrazba Toyote Mirai"


xxl
3 leta 4 meseci nazaj

Toyota ima neko samosvoje pojmovanje lepote, podobno kot Honda. Večina mi ni všeč, od novih samo Corolla HB, CH-R, RAV4. Novi Yaris pa mi ni, tudi tisti z 260 KM.
Bolj pomembna je itak tehnika, šele potem oblika. Tako bi vsaj moralo biti.

wildbliw
3 leta 4 meseci nazaj

Zakaj pa mora biti vodik in ne npr. butan ali pa oktan? Kaj delujejo te celice samo v primeru čistega vodika?

enstot
3 leta 4 meseci nazaj

In to se sprašuješ v teh globalno segrevalnih časih? Ja kje pa ti živiš? Vodik (H) zato, ker pri zgorevanju s kisikom (O2) iz ozračja nastaja čista voda (H2O) kot produkt zgorevanja !! Pri zgorevanju ogljikovodikov poleg vode nastaja predvsem CO2, ki je seveda toplogredni plin.

wildbliw
3 leta 4 meseci nazaj

A to je problem? Ena velika doza smeha. In elektroliza pa na termoelektrarno, ki kuri skoraj čisto oglje, kar pa je primesi, je pa žveplo. Pa še problem s skladiščenjem, je pa razlog za ceno v nebo.

wildbliw
3 leta 4 meseci nazaj

Kako pa je s prometnimi nesrečami pri vodiku? Kaj zagotavlja, da ne se ob nesreči ne bo zgodilo, da bo pri prvi iskri avto poletel 50m in še vsi ostali, ki so udeleženi?

cashy
3 leta 4 meseci nazaj

bravo, Toyota, tehnično in tudi oblikovno lep korak naprej! Zadek precej lepši, vendar še vedno ne “dovolj lep” za moj okus 🙂

wildbliw
3 leta 4 meseci nazaj

Lepo to, da se komentira tudi oblika. Sprednji del je izredno lep, ampak samo, če ga gledaš malo s strani. Od spredaj pa tisti trapez, ki bi ga jaz definitivno naredil malo ožjega, preveč seka ven. Sprednje luči pa so za moj okus tudi malo preveč ušpičene. Na splošno izgleda avto iz sprednje strani lepše, kot iz zadnje, kjer je nekoliko nedodelan. Zadnja šipa ne ve, ali bi bila minimalistična ali organska. Pri zadnjih lučeh pa se pojavi za ta avto “overdesign” ali pa design na ne povsem pravi način. Deluje kitajsko. Nekako ne zna iti v kontekst celotnega avta. Splošna ocena pa povsem solidno. Sploh zato, ker je tisti avto, ki bi moral bili merilo estetike to lestvico postavil zelo nizko in s tem konkurenci olajšal delo.

enstot
3 leta 4 meseci nazaj

Ti bi naredil prednji trapez ožji? Pa mi povej kako bi potem zajel velike količine zraka, ki ga potrebuješ za zgorevanje v gorivnih celicah in ga po njih enakomerno razporediti? Stehiometrisko razmerje zraka proti vodiku je namreč 34:1, za razliko od 16,7:1 v primeru bencina.
Proporci pri tem avtomobilu so najprej v funkciji delovanja, šele potem estetike. Ravno obratno kot pri električnih avtomobilih, kjer zajema zraka sploh ne potrebuješ.

wildbliw
3 leta 4 meseci nazaj

Enstot, zdaj malo razmišljam o tem, kar pišeš. Za izgorevanje vodika porabiš okoli 8 gramov kisika na 1 gram vodika. Pri 100% bencinu porabiš okoli 3,43 gramov kisika na 1 gram bencina. Torej za zrak približno, kot si napisal. Zdaj pa pomisli na pretok zraka, ki se zgodi pri neki normalni vožnji skozi to masko. Če bi ves ta zrak porabil za izgorevanje, bi za nekaj tistih kilogramov vodika zadoščalo 1,6 km vožnje, da vse skupaj pokuri 5,6 kg vodika (če predpostavimo površino maske 0,1 m2). Res, da se del zraka izpodrine, pa vseeno je med 1,6 km in 650 km preceeeeej velika razlika. Vem, da se zrak še filtrira in da so pri tem izgube. Ampak za to bi bilo dovolj povečati filter in ne maske.To kar definira površino maske ni v tolikšni meri lovljenje kisika za izgorevanje, temveč lovljenje hladnega zraka za ohlajanje motorja.

wildbliw
3 leta 4 meseci nazaj

In še eno; če dobro pogledaš tole masko od blizu, ugotoviš, da dejansko ni pretočna za zrak, ampak samo dekorativni element. Za zajem zraka pa je ena ozka reža na vrhu. Glede na to, da se gorilne celice ne pregrevajo, je ta povsem zadosti za funkcijo. Enstot, pihnil si ga mimo. Vse čestitke ti pa pripadajo za dobro zavajanje. Uspelo ti je zamutiti celo mene, da sem ti nekaj časa verjel in ti dal celo plus za tvojo zavajajočo objavo. Nekateri ste doktorji na tem področju.

enstot
3 leta 4 meseci nazaj

“The Mirai mixes traditional saloon looks with a dash of futuristic styling, giving it a slightly awkward appearance overall. The large air vents on the front bumper are there for cooling purposes”

“The Toyota Mirai’s front air vents, lined with LED headlamps, are one of the vehicle’s most notable features. Functionally, they serve to bring oxygen into the fuel cell, where it is mixed with hydrogen to create electricity. Aesthetically, they’re polarizing — depending on your perspective, they either look distracting or sleek and modern.”

wildbliw
3 leta 4 meseci nazaj

Okusi so različni. Jaz prikažem svoj pogled. Prav vsak lahko, če želi. Enstot, za to, kar si citiral pogrešam vir. Od koga je? Je od strokovnjaka, novinarja, influencerja, komercialista, ali koga drugega?

wildbliw
3 leta 4 meseci nazaj

Malo bi zmanjšal. Verjetno, da bi bilo še vedno dovolj. Lahko pa da se motim.

cashy
3 leta 4 meseci nazaj

če bi vedel, kateri avto za merilo estetike imaš v mislih 😀 verjetno ni golf, kajne? Meni je merilo estetike doslej bila Alfa.

wildbliw
3 leta 4 meseci nazaj

Tole je bil vedno simbol dragega, dobrega in lepo oblikovanega avta:

 
Skupna PSA bo elektrificirala tudi svoje manjše dostavnike
DS 4 bo novi predstavnik kompaktnih modelov višjega cenovnega razreda