Novice

Toyotino novo partnerstvo za razvoj gorivnih celic

Japonski proizvajalec tokrat združuje moči s kar petimi kitajskimi podjetji v razvoju tehnike gorivnih celic, ki naj bi bile namenjene predvsem uporabi v kombiniranih vozilih.

Kljub vsesplošnemu trendu baterijsko gnanih električnih avtomobilov Toyota še naprej verjame v gorivne celice in v sklopu partnerstva s podjetji Beijing Automobile Group, FAW, Beijing SinoHytec, Dongfeng Motor in Guangzhou Automobile Group ustanavlja skupno podjetje Fuel Cell System R&D. Začetni kapital novega podjetja, v katerem bo imela Toyota 65-odstotni delež, naj bi znašal 5 milijard jenov (41 milijonov evrov).

Namen skupnega podjetja bo razvoj cenovno dostopnih pogonskih sistemov na vodikove gorivne celice, ki jim želijo obenem izboljšati zmogljivosti, učinkovitost in trajnost. Sodelovanje v sklopu podjetja Fuel Cell System R&D naj bi pomembno pripomoglo k uresničevanju Toyotine globalne strategije na področju uvajanja tovrstnih tehnologij, vse več zanimanja za to področje pa kažejo tudi na Kitajskem. Po besedah Wan Ganga, ki se zavzema za čim večjo elektrifikacijo vozil, naj bi na Kitajskem tehnologijo gorivnih celic v vozilih sprejeli z enakim navdušenjem kot avtomobile z električnim pogonom in baterijami. Po pričakovanjih kitajske vlade, ki vlaga milijone juanov v raziskave in razvoj tovrstnih tehnologij, naj bi v roku prihodnjih desetih let na kitajske ceste zapeljalo milijon vozil s pogonom na vodikove gorivne celice.

Predstavniki Toyote poudarjajo, da povpraševanje po vozilih na pogon z gorivnimi celicami trenutno opazno narašča, zato se trudijo najti partnerje, s katerimi bi lahko zadostili trendu rasti tega področja v prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Suzuki podaljšuje sodelovanje z Judo zvezo Slovenije
Mokka nakazuje Oplove oblikovalske smernice