Novice

Grdi raček Toyota Mirai postaja lepi labod

Najavo šefa Toyote na nedavni konferenci o vodiku, da prihaja druga generacija Miraija, so v minulih dneh pospremili še s predstavitijo svežega koncepta. Kot je iz priloženih fotografij razvidno, se bo grdi raček prelevil v bistveno lepšega laboda.

Toyota si je pri njegovem snovanju postavila naslednje cilje: 30 odstotkov več dosega, več prostora na zadnjih sedežih, petsedežna zasnova in, najbrž izjemno pomembno, očem prijaznejše oblikovanje. Menimo, da jim je slednje vsekakor uspelo, saj je za razliko od prve generacije modela, ki se je širom sveta uvrščal praviloma zelo visoko na lestvicah najgrših avtomobilov, ta bistveno bolj skladen in prijeten na pogled.

Avto je nadel podobo klasične limuzine, Japonci pa bi ga z lahkoto prodali tudi za Lexus. Novinec je tudi konkretno zrasel v dolžino, saj meri po novem 4,97 metra, medosna razdalja se je povečala na 2,92 metra, v širino je pridobil skoraj 70 milimetrov in meri zdaj 1,88 metra. Je tudi občutno nižji od predhodnika saj je najvišja točka njegove streh oddaljena od tal 1,47 metra ali skoraj 7 centimetrov manj kot prej. Kot prvo generacijo, bodo tudi drugo sestavljali na Japonskem.

Navkljub navidezno vsesplošni navdušenosti trga nad SUV-i je rahlo presenetljivo, da je Mirai limuzina, a Tom Kretschmann, Toyotin predstavnik za stike z javnostjo, pojasnjuje, da so križanci sicer res vroča roba v ZDA, a naj bi bili drugod po svetu, torej tudi v v Evropi, na Kitajskem in na Japonskem, bistveno manj navdušeni nad njimi. Posledično so se zavestno odločili za limuzinsko zasnovo avta, saj da je ta bolj vsesplošno sprejeta širom celotnega sveta.

Nova Toyota Mirai poskuša že s svojimi razmerji namigovati, da je zadaj gnan avto, kar tudi je. Avto naj bi bil tehnično oprt na podvozje Lexusov LS in LC Coupe, preklop iz spredaj gnanega modela na zadaj gnani pa je narekoval tudi izdatno preureditev komponent pogonskega sklopa. Kaj vse ta preureditev vključuje, pa Jackie Birdsall, vodilni inženir v Toyotini skupini hibridnih vozil z vodikovimi gorivnimi celicami, ni hotel pojasniti.

Prej omenjen cilj 30 odstotkov daljšega dosega so dosegli deloma z izboljšano učinkovitostjo pogonskega sklopa, deloma pa seveda tudi z večjo posodo za hrambo stisnjenega vodika, a o konkretnih številkah v tem trenutku še molčijo. Brez konkretnih podatkov so pospremili tudi zagotovilo, da bo novinec tišji in močnejši od predhodnika (151 KM in pospešek do 100 km/h v devetih sekundah).

Ko zapelje novi Mirai leta 2021 na trg, ga bodo zelo verjetno sprva ponujali samo na določenih trgih ZDA in doma na Japonskem, a se Toyota bori in pritiska na pristojne za širitev polnilne infrastrukture tudi na drugih velikih trgih sveta.

Toyota še pravi, da porabi milijon dolarjev za razvoj vsako uro in da so z letno proizvodnjo 3.000 gorivnih celic največji proizvajalec na svetu. Ob očem prijaznejši podobi novinca, vse večji razširjenosti polnilne infrastrukture, se nadejajo tudi porasta prodaje, pri čemer upajo, da bodo v bodoče prodali samo v ZDA 30.000 Miraijev druge generacije letno.

O novem Miraiju nam mora Toyota razkriti še veliko podatkov, zato potrpite do konca meseca oktobra, ko odpre vrata salon v Tokiu, kjer ga bodo pokazali javnosti ter nam o njem povedali tudi vse trenutno še skrite tehnične podrobnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dyson opušča projekt električnega avtomobila
Thierry Bolloré nič več na čelu Renaulta

Več vsebin

Novice

Prvi prototip Toyote Hilux s pogonom na vodik

Novice

Sedem finalistov za laskavi naslov Evropski avto leta 2016

Novice

Lexus s skrivnostno fotografijo napoveduje novinca v Tokiu

Novice

Toyota Mirai na reliju ADAC v družbi WRC dirkalnikov