Novice

Tudi ”evropski” Civic je pravi posebnež

Do odprtja avtomobilskega salona v Parizu je še dobrih deset dni, a so bili pri Hondi preveč neučakani in so še pred uradnim nastopom razkrili vse podrobnosti desete generacije Civica, ki bo zapeljala na evropske ceste.

Najprej seveda k spremembam, ki ločijo ameriško in evropsko različico. Poleg odstranjenih sprednjih smerokazov je, če nas oči ne varajo, edina sprememba položaj izpušnih cevi. V ZDA ima Civic dvojni zaključek izpušne cevi nameščen desno, evropski Civic pa, bistveno bolj atraktivno – na sredini.

Kot je to v navadi, je spremenjena tudi motorna paleta. Evropski kupci bodo lahko izbirali med dvema prisilno polnjenima bencinskima agregatoma – litrskim trivaljnikom s 94 kilovati in 1,5-litrskim štirivaljnikom s 132 kilovati. V drugi polovici prihodnjega leta se bo v ponudbo prikradel še prenovljeni 1,6-litrski prisilno polnjen dizelski agregat. Vsi motorji so lahko povezani s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali neskončnostopenjskim menjalnikom CVT. Naslednje leto bo za sladokusce predstavljen še športni Civic Type-R z vgrajenim dvolitrskim prisilno polnjenim agregatom.

Z vstopom v novo generacijo je Civic zrasel v vse smeri. V dolžino meri 4.497 milimetrov, kar je 127 milimetrov več kot prej, v širino je zrasel za 30 milimetrov na 1.800 milimetrov ter je 20 milimetrov nižji, zato se številka ustavi pri 1.421 milimetrih. Inženirji niso pozabili na medosno razdaljo, ki je daljša za 30 milimetrov. Kljub večjim meram je Civic izgubil 16 kilogramov, za liter pa je večji prtljažni prostor, ki sedaj meri 478 litrov.

Proizvodnja v obratu Swindon v Veliki Britaniji je že stekla, vendar bodo prve primerke dobili Američani. Prodaja Civica bo stekla v več kot 70 državah sveta, na začetku prihodnjega leta pa bo zapeljal tudi na evropska tla. Za izdelavo ”lokalnega” Civica so odgovorni Turki, saj ga bodo proizvajali v obratu Gebze.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Tudi ”evropski” Civic je pravi posebnež"


cashy
3 leta 8 meseci nazaj

“lokalni” Civic? Kaj je mišljeno z “lokalni”? Civici, ki pridejo v Slovenijo? Ti bodo turški in ne angleški?

cashy
3 leta 8 meseci nazaj

huh, ne vem, če sem lahko vesel te novice. Še vedno Angležem zaupam bolj kot Turkom. Čeprav bi najraje videl Civice z Japonske…

frgo
3 leta 8 meseci nazaj

končno nekaj, kar dizajnersko prekosi toyoto

Locher
3 leta 8 meseci nazaj

Kaj?! Tele japonske stvaritve mi sploh niso všeč.

cashy
3 leta 8 meseci nazaj

Po mojem je frgo le sarkastičen, ker dizajn res “poseka” recimo toyoto mirai…

 
Vse o novi Kii Rio
Tri dni v puščavi Nevade z Audijem R8? Z veseljem!