Novice

Vse o novi Kii Rio

Kia pri razkrivanju modela Rio ničesar ne prepušča naključju. Po prvi računalniško ustvarjeni skici so čez nekaj dni že v celoti pokazali videz četrte generacije kombilimuzine. Ni minilo dosti časa, že so utišali vse govorice in popolnoma razgalili svoj najnovejši model.

Kaj že vemo? Nad zunanjo obliko so bdeli trije oblikovalski studiji na treh različnih kontinentih, z vstopom v četrto generacijo je Rio bistveno zrasel, pridobil prostornejšo potniško kabino, povzel prepoznaven oblikovalski element tigrov nos in se oborožil z najnovejšo tehnologijo. V Evropi bo na voljo le kot petvratni model, ki bo lahko oddet v osem različnih karoserijskih barv in imel nameščene tri različne oblike aluminijastih platišč v velikostih od 15 – 17 palcev. V potniški kabini lahko vidimo novo armaturno ploščo. Sedežne prevleke se delijo na dve področji – črno ali sivo oblazinjenje oziroma umetno usnje v črni ali sivi kombinaciji. Za najbolj drzne je na voljo še črna usnjena notranjost z rdečimi kontrastnimi šivi.

Večji je tudi prtljažni prostor. Kljub krajšemu previsu sedaj meri 325 litrov in je po trditvah Kie eden največjih v segmentu. Dodatno mu vrednost zvišujejo dvojno dno, zadnja klop, deljiva v razmerju 60:40 ter komplet za popravilo pnevmatike, saj je dodatna pnevmatika v velikosti nameščenih na seznamu dodatne opreme.

Najbolj smo pričakovali motorno paleto, ki jo sestavlja vrsta bencinskih in dizelskih agregatov. Prvič bo v ponudbi novi trivaljni bencinski agregat T-GDI. Na voljo bo v dveh različno močnih izvedbah s 73 in 88 kilovati moči, navor ostaja pri obeh nespremenjen (172 njutnmetrov). Poleg novega prisilno polnjenega agregata bosta bencinsko paleto predstavljala še atmosferska 1,25- in 1,4-litrska agregata MPI. Prvi ponuja 61 in drugi 67 kilovatov moči. Dizelska stran ni tako pisana, saj je na voljo le 1,4-litrski agregat s 51 in 66 kilovati moči.

Zahvaljujoč bolj togi karoseriji so inženirji lahko izboljšali vozne lastnosti, skupaj s prenovljenimi vzmetmi in blažilniki naj bi bila nova generacija bistveno bolj suverena na vseh podlagah in hitrostih. Kia z bogatim naborom varnostnih elementov cilja na vseh pet zvezdic na testu Euro NCAP. K uresničitvi cilja mu bodo pomagali samodejno zaviranje v sili, serijsko nameščenih šest varnostnih blazin, sistem za opozarjanje pred nenamerno menjavo voznega pasu, napredna in izredno trdna osnovna školjka vozila in sidrišča Isofix spredaj ter zadaj.

V prodajne salone bo Rio zapeljal v prvi četrtini prihodnjega leta, na ogled pa bo seveda na prihajajočem avtomobilskem salonu v Parizu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Še druga prenova za Audi Q3
Tudi ”evropski” Civic je pravi posebnež