Novice

Tudi pri Rolls Roycu razmišljajo o električnem pogonu

Potem ko vse več svetovnih velemest napoveduje, da bodo do leta 2030 v svojih centrih povsem prepovedali avtomobile z motorji na notranje zgorevanje, se morajo avtomobilski proizvajalci prilagoditi tovrstnim ukrepom. Ena zadnjih znamk, ki bo morala imeti v ponudbi tudi električno gnane modele, je tudi angleški Rolls Royce.

Pri proizvajalcu luksuznih avtomobilov so bili še pred nedavnim prepričani, da trg zaenkrat še ne potrebuje razkošnih električnih in hibridnih avtomobilov, a v zadnjem času dodobra spreminjajo svoje razmišljanje. Vendar pa naj bi za razliko od ostalih proizvajalcev, ki ponujajo tudi hibridne in priključno hibridne opcije, pri Rolls Roycu preskočili tovrstne verzije ter se povsem posvetili zgolj električnemu pogonu.

Res pa so se pri proizvajalcu iz Goodwooda s tovrstnim pogonom spogledovali že pred slabim desetletjem, ko so leta 2011 na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavili električno gnan koncept 102EX (na sliki). Šlo je za predelavo modela Phantom, ki se je ponašal z električnim agregatom z največjo močjo 394 KM (160 km/h največje hitrosti, pospešek od 0 do 100 km/h v slabih 8 s) ter baterijskim sklopom kapacitete 71 kWh. Vendar pa so Angleži tedaj smatrali, da tovrsten model ne bi spadal k njihovemu imidžu, saj naj se njihovi kupci ne bi ubadali s priključnimi kabli, ki bi jih vlekli iz njegovega prtljažnika.

Sedaj pa imajo pri Rolls Roycu precej bolj resne načrte, da bi do leta 2030 predstavili vsaj en povsem električno gnan model, ki bi lahko zamenjal katerega izmed dosedanjih modelov (Wraith, Dawn).

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Rolls Royce.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ferrari Omologata je edinstveni primerek s tehniko 812 Superfast
Koncept Polestar Precept bo osnova modelom različnih segmentov