Novice

Ferrari Omologata je edinstveni primerek s tehniko 812 Superfast

Omologata je Ferrarijev deseti edinstveni model, ki so ga razvili na tehniki »serijskega« modela s spredaj vgrajenim agregatom V12.

Darovalec tokratne stvaritve je dvanajstvaljni 812 Superfast. Italijani pravijo, da so ohranjeni samo vetrobransko steklo in prednja žarometa. To pomeni, da so vsi karoserijski elementi bolj ali manj spremenjeni in odeti v rdečo barvo Magma.

Oblikovne predelave karoserije obsegajo ovalno masko motorja s sploščenim vrhom. Mišičasto pojavo poudarjajo razširjeni blatniki spredaj in zadaj. Na zadku je opaziti tudi stopničast pokrov, ki je nadomestil zadnje steklo, in par globoko vtisnjenih okroglih zadnjih združenih svetilk. Ne manjkata niti velik difuzor v spodnjem delu zadka in v spojler vrh le tega.

V notranjosti deluje Omologata podobno edinstveno in samosvoje kot zunaj. Pri oblikovanju in detajlih so se Italijani zgledovali po bogati dirkaški zgodovini Ferrarija. Tu sta še električno premična športna sedeža, odeta v kombinacijo kričeče modrega usnja in džinsa, ki nudita zanimiv kontrast preostanku kabine v črnini. Dirkaška nota avta je okrepljena s štiritočkovnima varnostnima pasovoma.

Elementi, ki vlečejo vzporednice z zgodovinskimi GT Ferrariji iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja, so učinek razpokane barve na posameznih kovinskih dodatkih na armaturni plošči in v volanskem obroču. Drugi poklon zgodovini se opira na 250 LM in 250 GTO od koder so vzeli vtis »pretolčene« barve na notranjih kljukah vrat.

Projekt snovanja Omologate, ki je bila izdelana po naročilu neimenovanega kupca nekje iz Evrope, je trajal dve leti. Pri delu so inženirji in oblikovalci jemali navdih iz širokega nabora virov od dirkanja preko znanstvene fantastike vse do sodobne arhitekture.

Italijani nam niso zaupali, če so za potrebe Omologate pripravili tudi kakšno dodelavo za pogonski sklop iz 812 Superfast. No, če smo povsem odkriti, močno dvomimo, da resnično obstaja potreba po tem, da bi bil dvanajstvaljnik iz Superfasta še močnejši kot je v »originalu«. Nenazadnje govorimo o 6,5-litrskem V12, ki je z 800 KM pri 8.500 vrt/min in 718 Nm navora pri 7.000 vrt/min predstavlja najzmogljivejši agregat, kar ga je Ferrari namestil v svoj model s spredaj vgrajenim motorjem. Povezan s sedemstopenjskim dvosklopkovnim menjalnikom in zadnjim pogonom zmore V12 izstreliti Superfast do stotice v 2,9 sekundah, pospeševati pa neha pri 340 km/h.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Ferrari.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Ferrari Omologata je edinstveni primerek s tehniko 812 Superfast"


Blinder
3 leta 6 meseci nazaj

Podatek o navoru je napacen

 
Premiera električnega križanca Volkswagen ID.4
Tudi pri Rolls Roycu razmišljajo o električnem pogonu