Novice

Tudi v Münchnu razmišljajo o omejevanju prometa dizelskih vozil

Na podlagi vladne študije, po kateri naj bi tudi v Münchnu zaznali previsoke ravni onesnaženosti zraka, so odprli vprašanje morebitnega izgona starejših dizelskih vozil iz mestnega središča.

Mesto, kjer domuje BMW, bi ob sprejetju takšne odločitve v center spustilo le dizelska vozila, ki ustrezajo emisijskemu standardu Euro 6 ter mestne avtobuse in taksije. Za podobne korake so se že odločili v Londonu, Parizu in Stuttgartu, kjer so zaostrili zakonodajo in starim dizelskim vozilom preprečili dostop do mestnega središča. Številni prebivalci mest so zaskrbljeni nad onesnaženjem zraka, vse skupaj pa je poglobila dizelska afera.

Vse več ljudi v zadnjem času kupuje bencinsko gnane avtomobile, vendar je glede na zadnje prodajne številke v Evropi delež prodanih dizelskih agregatov še vedno na približno polovici. Kupci se za dizelsko gnana vozila odločajo predvsem na podlagi manjše povprečne porabe goriva in ponekod cenejšega goriva.

Zadnja ideja mestnih veljakov je prišla takoj za tem, ko je nemško prizivno sodišče odločilo, da je mesto z omogočanjem visoke stopnje onesnaženosti dušikovega oksida ravnalo nezakonito. Bavarska prestolnica bi tako že letos lahko iz mestnega središča izgnala največje onesnaževalce.

Prepoved vstopa dizelskih vozil bi v največji meri škodovala domačim proizvajalcev vozil. Delež dizlov pri vseh prodanih BMW-jih je bil v lanskem letu kar 71-odstoten, vendar je v prvih štirih mesecih, v primerjavi z lanskim letom, število prodanih dizlov upadlo za 4,2 odstotke.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe, Carscoops. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lahko prenovljeni Nissan Qashqai konkurira premijskim tekmecem?
Porsche 911 še nikoli ni bil tako brutalen