Novice

Tudi zveza Renault-Nissan bo testirala avtonomna električna vozila

Zveza Renault-Nissan se bo pridružila tekmi in pričela s testiranjem avtonomnih električnih vozil. Francosko-japonska naveza je pričela električna vozila tržiti leta 2010, zdaj pa bodo pričeli z razvojem transportno-svetovalnega sistema Transdev, kjer bo glavno testno vozilo avtonomni Renault Zoe.

Podatkov ni na pretek, toda skupina je sporočila, da bodo testiranja izvajali v okolici Pariza. Poreklo Transdeva med drugim vključuje obratovanje prve komercialne samovozeče storitve pod okriljem zveze EDF. Podjetje v večinski lasti Caisse des Dépôts ni majhen igralec, saj so v letu 2015 ustvarili 7 milijard prihodkov.

V zvezi so v preteklosti že sodelovali z Microsoftom pri razvoju avtonomne tehnologije ter se spoprijateljili z japonskim podjetjem DeNA, kjer so delali na področju iniciative za komercialna samovozeča vozila. V januarju so pri Nissanu sporočili, da bo njihov sistem ProPilot, ki prinaša zametke avtonomnih funkcij, kmalu našel pot v električnega Leafa.

Seveda so tudi drugi proizvajalci vstopili v igro z samovozečimi električnimi vozili. Iz Kalifornije prihaja eden najbolj prepoznavnih, Tesla, ki že nekaj časa pomika meje avtonomne tehnologije, v decembru pa so pri General Motorsu napovedali prihod flote testnih avtonomnih električno gnanih Boltov.

V zvezi Renault-Nissan sicer prihaja do sprememb v vodstvu; s 1. aprilom bo Carlosa Ghosna, ki je poznan kot glavni protagonist električne tehnologije, zamenjal novi izvršni predsednik Hiroto Saikawa.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Tudi zveza Renault-Nissan bo testirala avtonomna električna vozila"


xxl
7 leta 1 mesec nazaj

Hebo vas avtonomna vozila! Ko boste naredili navaden senzor za dež, ki bo deloval brezhibno, ne pa samosvoje, šele potem razmišljajte o tem.

 
Bo zaradi Brexita proizvodnja električno gnanega Minija prestavljena v Nemčijo?
Francoski šarmer nosi ime DS 7 Sportback