Novice

Turčija prvič z lastnim avtomobilom

Ob koncu letošnjega leta so Turki z velikim ponosom in ob podpori njihovega predsednika Erdoğana predstavili kar dva avtomobila pod okriljem znamke TOGG. Oba naj bi bila v celoti plod lastnega tehničnega znanja in kapitala.

Avtomobilska skupina, ki je skupnemu podjetju nadela ime TOGG, združuje kapital petih turških podjetij. Kaže pa, da imajo podporo samega predsednika Erdoğana, ki je bil prisoten pri predstavitvi prvih dveh modelov.

Medtem ko Turki zagotavljajo, da sta njihova prva limuzina in športni terenec plod domačega znanja, so hkrati priznali, da so vsaj za oblikovanje obeh prosili za pomoč. Oba novinca so zrisali pri Pininfarini, kjer tokrat sicer niso ustvarili kakšnega presežka. Nekako se zdi, da so pri obeh šli z oblikovanjem na varno stran in se v širokem loku izognili ekstravaganci.

Za oba modela je treba povedati, da sta še v fazi prototipov in oba mobilizira baterijsko električni pogon. Kaže, da so Turki preskočili klasične motorje z notranjim zgorevanjem ali še bolj kompleksne hibride ter prešli direktno na tehnološko najenostavnejši in najmanj kompleksen električni pogon. Ta naj bi bil na voljo v dveh izpeljankah, z 200 KM in s 400 KM moči. Zadeva je zasnovana razmeroma enostavno, v šibkešji izpeljanki je ob zadnji osi centralno nameščen 200-»konjski« elektromotor, v močnejši pa sta enako zmogljiva motorja vgrajena vsak ob svoji premi. Močnejši naj bi pospeševal do stotice v kratkih 4,8 sekundah, šibkejši pa bo za isti šprint rabil 7,6 sekund.

V tem trenutku ne poročajo ali bosta dve opciji pogona namenjeni obema modeloma ali bo morda limuzina samo zadaj gnana, SUV pa vsekolesno gnan. Enako so zadržani tudi glede podrobnosti obeh baterij. Zatrjujejo samo, da ju bo moč do 80 % stanja napolnjenosti napolniti v pol ure. Zmogljivost velike, povezane z dvomotorno izpeljanko pogona, naj bi zadoščala za do 500 kilometrov poti z eno polnitvijo, šibkejša, povezana z enomotornim pogonom, pa naj bi zadoščala za največ 300 km dosega.

Ko bo leta 2022 stekla proizvodnja obeh, naj bi premogla sisteme, ki bodo sprva ustrezali drugemu nivoju avtonomne vožnje, a naj bi bili pripravljeni tudi že za tretjo raven avtonomnosti, ki jim jo bodo zagotovile posodobitve preko oblaka. Ta bo potekala preko 5G omrežja, v kabini pa se bodo lahko uporabniki nadejali tudi tako imenovanega hologramskega pomočnika. Ta naj bi s pomočjo 3D tehnike in sistemom sledenja pogleda uporabnikov prikazoval hologram pomočnika in jim s tem zagotovil nepoznano futuristično izkušnjo vizualnega vmesnika med strojem in človekom.

TOGG bo oba modela izdeloval v domači tovarni blizu mesta Gemlik, ki se nahaja v severozahodnem predelu Burse. Proizvodnja in prodaja obeh naj bi stekla leta 2022, do leta 2030 pa se Turki nadejajo imeti v ponudbi že do pet svojih modelov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: TOGG.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Turčija prvič z lastnim avtomobilom"


xxl
4 leta 3 meseci nazaj

Cene? Primerne žepom povprečnega Turka?

 
Ford bi lahko uporabil Volkswagnovo platformo MEB za manjši Mach-E
Volkswagen zvišuje napovedano proizvodnjo električnih avtomobilov