Novice

Upokojitev Osamuja Suzukija pri 91 letih

Po več kot štirih desetletjih se z vrha japonskega podjetja formalno umika Osamu Suzuki.

Vodja uprave Suzukija, ki šteje zavidljivih 91 let, je svojo formalno upokojitev napovedal za letošnji junij. Vodenje podjetja je sicer že pred časom prevzel sin Toshihiro, ki kot predsednik in glavni izvršni direktor med drugim skrbi za prehod v dobo elektrifikacije in s tem povezane številne izzive. Osamu Suzuki naj bi tudi po upokojitvi ostal aktiven v vlogi svetovalca.

Podjetju se je pridružil leta 1958, po poroki z vnukinjo ustanovitelja. V vlogi predsednika je bil vse od leta 1978 do 2015, ko je ta položaj predal sinu. V njegovem obdobju je podjetje utrdilo svoj položaj med proizvajalci kompaktnih modelov na Japonskem ter prodrlo na izjemno pomemben indijski trg preko večinskega deleža v podjetju Maruti Suzuki, ki proda vsak drugi nov avto v Indiji. Leta 2016 je odstopil kot glavni izvršni direktor zaradi nepravilnosti pri uradnem merjenju porabe goriva Suzukijevih modelov.

Podjetje Suzuki je sicer v teh dneh najavilo obsežne investicije (9,45 milijard ameriških dolarjev) v obdobju prihodnjih petih let, pretežno v tehnologije elektrifikacije, v skladu z globalnimi trendi zmanjševanja škodljivih emisij. Vprašanje pa je, v kolikšni meri bodo breme prevzeli samostojno in koliko preko vzpostavljenih dogovorov in kapitalskih povezav znotraj skupin proizvajalcev.

Avtomobilizem.com (Vir: Suzuki, Autoblog. Foto: Suzuki.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Zmogljivejša baterija za Audijeve priključne hibride
Združitve podjetij Volvo in Geely Auto zaenkrat ne bo