Novice

V Arizoni napadajo Waymova vozila

Iz Arizone poročajo, da objestni posamezniki napadajo samovozeče prototipe podjetja Waymo.

Waymo je leta 2016, ob začetku testiranj avtonomnih vozil v zvezni državi Arizona, nedvomno pričakoval nekaj trenj in odpora javnosti. To, kar se jim dogaja v zadnjem času, pa je verjetno vseeno več, kot so predvidevali.

V uničevanje tuje lastnine spadajo recimo luknjanje pnevmatik in metanje kamenja v parkirana vozila. V kategorijo ogrožanja zdravja in življenja oseb bi lahko uvrstili poskus bočnega rinjenja prototipa s ceste, nenadno zaviranje avta pred vozilom brez očitnega razloga in celo dokazovanje kdo je bolj pogumen, ki ga angleško govoreči poznajo tudi kot »playing chicken«, pri katerem avtomobila vozita drug proti drugemu, »piščanec« pa je tisti, ki prej zavre ali odvije stran. V primeru prototipov Waymo gre za bedake, ki nenadoma zapeljejo pred prototip ali se postavijo predenj ter čakajo, da ta zavre.

Medtem, ko prva dva tipa “protesta” povzročata materialno škodo, ogrožajo druge vrste objestnega ravnanja osebe v vozilih, v mestih pa tudi morebitne mimoidoče. Obstaja celo poročilo o možakarju, ki je prototipu pomahal s pištolo v svarilo, da tam nima kaj početi. Dogodek je posnela kamera na prototipu, Waymo pa je dogodek prijavil tudi lokalni policiji.

Nekaj dogodkov gre pripisati mladostni nezrelosti in prekomernemu pogumu posameznikov, ki se je, po zagotovilih Wayma, doslej vedno razpletel brez poškodovanih. Zato pa naj bi bila večina dogodkov vseeno vezana na posameznike, ki s tem kažejo svojo nezadovoljstvo nad dejstvom, da ta vozila služijo namenu razvoja tehnike, ki jih bo nekoč nadomestila za volanom.

V sporočilu za javnost Waymo miri, da opisani napadi vseeno niso tako problematični, kot se zdi na prvi pogled. Skupno naj bi se v dveh letih zgodilo 21 primerov tovrstnih dogodkov, a seveda verjetno niso vsi prijavljeni. Upoštevaje skupno število kilometrov (Waymova vozila jih opravijo dnevno preko 40.000 samo v Arizoni) se zdi to res malo, a po drugi strani v ničemer ne zmanjšuje potencialne nevarnosti, ki so jim izpostavljeni neposredno vpleteni.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Waymo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen predstavil prve mobilne polnilne postaje
Kljub vsemu prihodnost za Faraday Future