Novice

Kljub vsemu prihodnost za Faraday Future

Podjetju se je očitno uspelo dogovoriti z največjim vlagateljem in pridobiti premostitveno posojilo, ki naj bi jim omogočilo nadaljevanje poslovanja.

Ko je že kazalo, da bo Faraday Future zaradi pomanjkanja sredstev primoran prenehati z delom, so uspeli skleniti dogovor z lastnikom njihovega 45-odstotnega deleža, podjetjem Season Smart. Pri kalifornijskem startupu so namreč že pričeli z nižanjem dohodkov zaposlenim, njihov soustanovitelj Nick Sampson pa je ob svojem odstopu v oktobru izjavil, da je podjetje insolventno na obeh področjih, kadrovskem in finančnem. Season Smart, hčerinsko podjetje investicijske družbe Evergrande Health, naj bi zdaj omogočilo dovolj sredstev, da bodo ob potrebnem prestrukturiranju v podjetju, ki se ukvarja z razvojem električnih vozil in storitev mobilnosti, lahko nadaljevali z delom.

Posojilo naj bi začasno rešilo likvidnostne težave, kljub zmanjšanju njihovega vložka iz obstoječih 45 na 32 odstotkov pa naj bi pri Evergrandu ohranili popoln nadzor nad poslovanjem na Kitajskem. Evergrand Health je v letu 2017 ob dogovorjenem vložku 2 milijard ameriških dolarjev pridobil svoj del lastništva, vendar je Faraday Future po porabljenih 800 milijonih, plačanih vnaprej, zahteval izplačilo nadaljnjih 700-ih milijonov, ki so jih pri Evergrandu odobrili ob pogoju, da kitajski miljarder Jia Yueting, soustanovitelj in izvršni direktor, zapusti podjetje. Kljub izpolnjenim pogojem so po njegovem odstopu izplačilo zadržali in podjetji sta se znašli v sporu, ki je vodil k arbitraži pred sodiščem v Hong Kongu.

Glede na dosežen dogovor so sedaj očitno iz najhujšega, jih pa čaka še veliko dela, saj bodo morali  ponovno okrepiti ekipo strokovnjakov, ki naj bi nadaljevali z razvojem električnih vozil. Poleg že predstavljenega koncepta FF Zero1 so namreč pred zastojem poslovanja aktivno razvijali model električnega avtomobila FF 91. Leta 2017 so z njim na dirki Pikes Peak prevozili progo v manj kot 12 minutah, v juliju lanskega leta pa so potekala temeljita testiranja, kjer so preizkušali obnašanje avtomobila in baterij pri daljših vožnjah z višjo hitrostjo. Ob lanskoletnem koncu poletja so javnosti predstavili tudi pred produkcijsko različico modela FF 91.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Reuters. Foto: Faraday Future.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Kljub vsemu prihodnost za Faraday Future"


Ivan36
5 leta 3 meseci nazaj

Od tega modela EV so uporabne samo SLIKE! Notranjaosti še ni in je tudi gotovo ne bo …. Tipični socialitični pristop k razvoju EV! Denar so pokurili sedaj pa setčaji in dokapitalizacije!

 
V Arizoni napadajo Waymova vozila
Korejci z novostmi v lov na 7,6 milijonov prodanih vozil