Novice

Volkswagen predstavil prve mobilne polnilne postaje

Razkrili so prve podrobnosti o mobilnih polnilnicah za električne avtomobile, ki so plod lastnega razvoja in naj bi uporabnikom omogočile lažji prehod na električna vozila.

Glede na to, da so pri Volkswagnu elektrifikacijo vzeli precej resno, so se poleg razvoja njihove električne družine ID sedaj pričeli aktivno ukvarjati tudi s problemom infrastrukture, ki je v očeh mnogih uporabnikov še nezadostna. Razvili so prenosno polnilnico s kapaciteto 360 kWh, ki naj bi zadostovala za polnjenje približno 15 vozil. Polnilnica naj bi omogočala hitro polnjenje z močjo do 100 kW ob hkratnem polnjenju štirih vozil. Obenem naj bi dovoljevala tudi polnjenje električnih koles in skirojev, povprečen čas polnjenja pa naj bi ob vgrajeni tehnologiji hitrega polnjenja znašal v povprečju okoli 17 minut. Ko bo nivo električne energije v polnilni postaji padel pod 20 odstotkov, jo bodo enostavno zamenjali z nadomestno postajo s polnimi baterijami. V primeru, da lokacija omogoča stalen ali začasen priklop na električno omrežje, pa je polnilno postajo možno priklopiti nanj z močjo do 30 kW, polnjenje pa bo mogoče tudi z uporabo energije iz obnovljivih virov. Tako bo postaja lahko shranjevala tudi viške energije, proizvedene s sončnimi celicami ali vetrnimi elektrarnami.

V tehnološkem smislu so tovrstne postaje zasnovane na enaki tehnologiji, ki se uporablja pri Volkswagnovi modularni električni platformi (MEB), tako da se bodo tudi v polnilnicah uporabljali enaki paketi baterij kot v vozilih, kar bo omogočilo večjo prilagodljivost. Obenem bo tako mogoča tudi ponovna uporaba baterij, ki po zmogljivostih in kapaciteti ne zadostujejo več za uporabo v avtomobilih.

Po besedah predsednika upravnega odbora oddelka Volkswagen Group Components Thomasa Schmalla so mobilne polnilne postaje odločilen korak proti učinkoviti mreži električnih polnilnic, saj jih bo mogoče postaviti kamorkoli in v zahtevanem številu, kar se lahko še posebno izkaže pri velikih prireditvah ali ob povečanih potrebah med sezono potovanj.

Večje število mobilnih polnilnih postaj nameravajo postaviti že v pričetku prihodnjega leta v rojstnem mestu podjetja Volkswagen, Wolfsburgu, kjer so jih ob 80. obletnici mesta že namestili 12. S serijsko proizvodnjo tovrstnih polnilnic nameravajo pričeti v letu 2020.

Avtomobilizem.com (Vir: Volkswagen. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volkswagen predstavil prve mobilne polnilne postaje"


tha_man
5 leta 3 meseci nazaj

dobra ideja

 
Nakup avtomobila: kdo in kako izbere?
V Arizoni napadajo Waymova vozila